Αν και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για την Παναγία των Παρισίων, κατά τη μεγάλη φωτιά που διέλυσε ένα κύριο κομμάτι του καθεδρικού ναού, υπάρχουν ακόμα σημεία τα οποία τον απειλούν με ακόμα πιο καταστροφικές ζημιές.

Αν και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για την Παναγία των Παρισίων, κατά τη μεγάλη φωτιά που διέλυσε ένα κύριο κομμάτι του καθεδρικού ναού, υπάρχουν ακόμα σημεία τα οποία τον απειλούν με ακόμα πιο καταστροφικές ζημιές.

Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τις φλόγες που τύλιξαν την Παναγία των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ειδικοί από πλευράς τους έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους όσον αφορά τη στατικότητα του κτιρίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τρία σημεία του ναού, τα οποία οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριεστέ, έχουν ήδη κινητοποιηθεί διαδικασίες απομάκρυνσης, υποστήριξης και επανασυγκόλησης στα σημεία αυτά.

Η βόρεια πτέρυγα του ναού, η τριγωνική κόχη ύψους περίπου 15 μέτρων πάνω από την πρόσοψη, δεν στηρίζεται πλέον στην ξύλινη κορνίζα που έγινε στάχτη, ούτε φυσικά στη σκεπή που κατέρρευσε μαζί της.

«Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες υποστήριξης του ανώτερου τμήματος, με τη χρήση ξύλινων υποστυλωμάτων καθώς υπήρξε φόβος κατάρρευσης» ανέφερε ο υπουργός στο γαλλικό κανάλι BFM.

Το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων ζυγίζει πολλούς τόνους και ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.

Το δεύτερο σημείο πρόκειται για την κόχη που βρίσκεται προς ανατολάς, ανάμεσα στους δύο πύργους που φιλοξενούν τα καμπαναριά της Παναγίας των Παρισίων. Ομοίως, το τριγωνικό αυτό μέρος του κτιρίου στηριζόταν στην κορνίζα της οροφής.

Οι αρχές έχουν παρατηρήσει πως το τμήμα αυτό γέρνει επικίνδυνα. «Το τμήμα αυτό είναι επίφοβο, καθώς στην κορυφή του, το άγαλμα του αγγέλου έχει καεί ολοσχερώς και φέρει ρωγμές σε όλο του το μήκος» εξήγησε ο Ριεστέ.

Το σχέδιο των Αρχών είναι να στήσουν σκαλωσιά στο σημείο, με την οποία θα καταφέρουν να στερεώσουν το τμήμα αυτό της Παναγίας των Παρισίων, ενώ σύντομα το κατεστραμμένο άγαλμα θα απομακρυνθεί.

Το τρίτο προβληματικό σημείο αφορά στη γωνία του βόρειου καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα εξαιτίας της φωτιάς, με αποτέλεσμα οι πέτρες του κτίσματος να εξασθενήσουν με κίνδυνο την κατάρρευση.

«Αν οι πέτρες στο σημείο υποχωρήσουν, θέτουν σε κίνδυνο το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο διεσώθη» σημειώνει ο υπουργός πολιτισμού.

Ποια σημεία χρήζουν προσοχής

Ο Ριεστέ πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν ακόμα τρεις σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή.

Όπως είπε οι τρούλοι του ναού υποχώρησαν σε τρία σημεία και έτσι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της πέτρινης οροφής.

Στα σημεία αυτά προγραμματίζεται η εγκατάσταση σκαλωσιάς, ώστε να αποσυρθούν τα κατεστραμμένα κομμάτια και να στεγανοποιηθεί ο ναός.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr