Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάσχα στη Μάρπησσα της Πάρου: Κατάνυξη και μεθυστικές μυρωδιές

Πάσχα στη Μάρπησσα της Πάρου: Κατάνυξη και μεθυστικές μυρωδιές

Η Μάρπησσα χαρίζει μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία σε όλους όσοι επιλέγουν την Πάρο ως προορισμό για τις πασχαλινές διακοπές τους, καθώς δίνει την ευκαιρία της μέθεξης στην αναβίωση ενός εθίμου που έχει διάρκεια ζωής εννέα και πλέον δεκαετιών

Απλωμένη σε λόφο, στο ανατολικό τμήμα της Πάρου, η γραφική Μάρπησσα με το παραδοσιακό χρώμα της γοητεύει τους επισκέπτες.

Η Μάρπησσα αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως κόρη του αιτωλού βασιλιά Ευήνου, την οποία διεκδίκησαν ο θεός Απόλλωνας και ο ήρωας Ίδας. Ο Δίας επενέβη στην έριδα θεού και ήρωα και επέτρεψε στη Μάρπησσα να διαλέξει ως σύζυγό της τον έναν από τους δύο. Εκείνη διάλεξε τον Ίδα, διότι σκέφτηκε ότι ο θεός θα την ήθελε μόνο όσο θα διατηρούνταν η νεανική της ομορφιά, σε αντίθεση με τον ήρωα, που θα γερνούσε μαζί της.

Τον οικισμό της Μάρπησσας με τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα στολίζουν τα εκκλησιαστικά μνημεία του (Ευαγγελισμός, Παναγία Αναπλιώτισσα, Άγιος Μόδεστος, Μεταμόρφωση του Σωτήρα), παλαιοί ανεμόμυλοι και ο λόφος του Κεφάλου με τα ερείπια ενετικού κάστρου (κάστρο της Ωριάς) και τη μονή του Αγίου Αντωνίου, στην κορυφή του.

Η Μάρπησσα χαρίζει μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία σε όλους όσοι επιλέγουν την Πάρο ως προορισμό για τις πασχαλινές διακοπές τους, καθώς δίνει την ευκαιρία της μέθεξης στην αναβίωση ενός εθίμου που έχει διάρκεια ζωής εννέα και πλέον δεκαετιών.

Τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης οι κάτοικοι του χωριού μένουν ξάγρυπνοι, ψέλνοντας και στολίζοντας τον επιτάφιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, προσφέρονται τα «μεράσματα» (νηστίσιμα κεράσματα), για να συγχωρεθεί η ψυχή των αποθανόντων. Το βράδυ, στα σοκάκια της Μάρπησσας, αναπαριστάνονται από δεκάδες κατοίκους της Μάρπησσας σκηνές από το βίο και τα Πάθη του Χριστού.

Σε διάφορες θέσεις του χωριού, μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και κατάνυξης, αναβιώνουν, μεταξύ άλλων, η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, η Ανάβαση στο Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος.

Όσοι έχουν την τύχη να συμμετέχουν στην περιφορά του επιταφίου της Μάρπησσας, που φωτίζεται εκείνες τις ώρες μόνο από τα αναμμένα φανάρια που τοποθετούνται έξω από κάθε σπίτι, γοητεύονται από την υποβλητική ατμόσφαιρα και μαγεύονται από τις μεθυστικές μυρωδιές που αναδίδουν το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο και τα βάγια.

Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύεται, φυσικά, από κωδωνοκρουσίες, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, άφθονα εδέσματα και παριανό κρασί.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024