Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγία των Παρισίων: Αβεβαιότητα για τον χρόνο αποκατάστασης - Νέα συγκλονιστικά βίντεο της καταστροφής

Παναγία των Παρισίων: Αβεβαιότητα για τον χρόνο αποκατάστασης – Νέα συγκλονιστικά βίντεο της καταστροφής

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναβρεί αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου, με τους ειδικούς να μην μπορούν προς το παρόν να προσδιορίσουν το ακριβές διάστημα

Στην ανοικοδόμηση του ιστορικού καθεδρικού ναού και συμβόλου του Παρισιού έχει πέσει όλο το βάρος των γαλλικών αρχών, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που συντάραξε τον πλανήτη. Η κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων είναι συγκινητική και τεράστια, με τις δωρεές μέχρι στιγμής να ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια ειδικών.

Την ίδια ώρα, αυτό που απασχολεί επίσης ιδιαίτερα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναβρεί αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου, με τους ειδικούς να μην μπορούν προς το παρόν να προσδιορίσουν το ακριβές διάστημα.

Σύμφωνα με τον Μπερν, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε εκπρόσωπος της κυβέρνησης για την πολιτιστική κληρονομιά, θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος.

«Χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρεντερίκ Λετόφ, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH).

Από την πλευρά του ο Ερικ Φίσερ, επικεφαλής του ιδρύματος που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του 1.000 χρόνων καθεδρικού ναού του Στρασβούργου, εκτίμησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η αποκατάσταση θα πάρει «δεκαετίες».

«Η ζημιά είναι σημαντική, αλλά είμαστε τυχεροί στη Γαλλία γιατί να έχουμε ακόμη ένα δίκτυο εξαιρετικών εταιρειών αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για μικρούς τεχνίτες είτε για μεγαλύτερες ομάδες» δήλωσε.

Ο Φίσερ τόνισε ότι η ικανότητα να ανοικοδομήσουμε τον κολοσσιαίο καθεδρικό ναό με τρόπο που σέβεται την αρχική του μορφή και χαρακτήρα θα εξαρτηθεί από τα σχέδια, τα διαγράμματα και άλλα υλικά που είναι διαθέσιμα στους αρχιτέκτονες. Θα χρειαζόταν «ένα μέγιστο ιστορικό δεδομένων ή πιο πρόσφατα δεδομένα που συλλέχθηκαν με σύγχρονη τεχνολογία, όπως 3D σαρώσεις» που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Στρασβούργου, είπε.

Ο Τζακ Λανγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν, ζήτησε πολύ ταχύτερη ανάκαμψη. «Από χθες ακούω ότι θα διαρκέσει μια δεκαετία, αυτό είναι ένα αστείο» δήλωσε ο Λανγκ στο AFP.

Επισημαίνοντας τις ανακαινίσεις στο Στρασβούργο, είπε πως «πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα εδώ, όχι σε 10-15 χρόνια αλλά σε τρία χρόνια».

Από την πλευρά του, ο εφημέριος της Notre-Dame προσπάθησε επίσης να στείλει ελπιδοφόρο σημείωμα. «Ελπίζω ότι θα δω ξανά αυτό τον καθεδρικό ναό στη ζωή μου και ότι θα γιορτάσω μια μαζική εκδήλωση, είμαι 67 τώρα και αν όλα πάνε καλά, ακόμα κι αν διαρκέσει 10 χρόνια, θα είμαι 77».

Νέα συγκλονιστικά πλάνα από το εσωτερικό του ναού

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι νέες εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, του συμβόλου της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και τέθηκε υπό έλεγχο περίπου 8,5 ώρες αργότερα.

Οι εικόνες από το εσωτερικό του ναού μαρτυρούν τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη, ενώ όπως έγινε γνωστό, στάχτη έχουν γίνει και ορισμένοι μεγάλοι πίνακες.

Πάντως, η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό. Στο κτίριο, ωστόσο, έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ’ ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα» δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές» πρόσθεσε ο υφυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές» δήλωσε ο Νουνιέζ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024