Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Σημαντικός ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Ανδρουλάκης: Σημαντικός ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, με το νέο πλαίσιο «η Ευρώπη έχει πια ένα μηχανισμό που μπορεί απευθείας να επεμβαίνει σε φυσικές καταστροφές».

Εκδήλωση για κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές, τους τρόπους αντιμετώπισής τους και τη συμβολή του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (rescEU) σε αυτή την κατεύθυνση, διοργάνωσε στην Πάτρα, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, για τον οποίο υπήρξε εισηγητής εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τις νέες δυνατότητες που δίνει στα κράτη – μέλη, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε ως σημαντικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον νέο ενιαίο μηχανισμό, προσθέτοντας ότι «με πρωτοβουλία του επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, με δική μου υπογραφή από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά και υπογραφή από το Λαϊκό Κόμμα, η Ευρώπη έχει πια ένα μηχανισμό που μπορεί απευθείας να επεμβαίνει σε φυσικές καταστροφές».

Όπως εξήγησε «υπάρχουν τρία εργαλεία χρηματοδότησης, δηλαδή έως 90% για αγορά νέων εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, έως 75% για ανακατασκευή του παλαιού εναέριου στόλου -αφού ο μισός στόλος των «Canadair» της χώρας μας είναι καθηλωμένος, λόγω κρίσης-και βέβαια, όπως είδαμε και στο πόρισμα σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι, για να φτιάξουμε σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και όχι αυτές οι φυσικές καταστροφές, εξ’ αιτίας αδυναμίας του κράτους, να καταλήγουν σε ανθρώπινες τραγωδίες»,

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης «αυτή η προσπάθεια είναι μία εθνική προσπάθεια και εύχομαι να μην θρηνήσουμε νέα θύματα».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν με σκοπό τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού επεσήμανε ότι «χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, που έχουν προηγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας δεν ήθελαν να πληρώσουν, αλλά μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις φωτιές στην Σουηδία, κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κανένας δεν είχε το ηθικό βάρος να πάει απέναντι σε αυτό το μηχανισμό».

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «πριν κλείσουμε τον φάκελο, τα μεγάλα κράτη του βορρά ήθελαν να βάλουν τιμωρητική ρήτρα, δηλαδή όποια χώρα χρησιμοποιεί πάνω από τρεις φορές τον μηχανισμό μετά να πληρώνει το κόστος λειτουργίας του». Όμως, όπως τόνισε, «αυτό το αφαιρέσαμε με δική μου πρωτοβουλία και ως εκ τούτου η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό και περισσότερες από τρεις φορές, χωρίς να πληρώνει».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ισχυρή πολιτική ενοποίηση για να ξαναπάμε στην Ευρώπη της σύγκλισης, από την Ευρώπη της απόκλισης» και αυτό όπως υπογράμμισε, «σημαίνει στήριξη των δημοκρατικών δυνάμεων, των φιλοευρωπαϊκών, της Σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κόσμου της Ευρώπης, απέναντι σε μία ευρωπαϊκή δεξιά που θέλει τη θεσμική στασιμότητα και απέναντι σε μία ευρωπαϊκή αριστερά που δεν στηρίζει την προσπάθεια της πολιτικής ενοποίησης, διότι δεν την πιστεύει».

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στις ευρωεκλογές του Μαΐου η παράταξή μας θα φέρει ισχυρό διψήφιο αποτέλεσμα και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας νέας πορείας».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαζικές καταστροφές και την αντεγκληματική πολιτική, καθώς και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο οποίος εστίασε στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Το... απίθανο προεκλογικό σποτ του Μπέου - «Πόλη πρότυπο» ο Βόλος

Ο Μπέος εμφανίζεται στο σποτάκι, εγγυητής μιας πόλης... «χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023