Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγία των Παρισίων : «Δάκρυσε» ο πλανήτης για την ανυπολόγιστη καταστροφή

Παναγία των Παρισίων : «Δάκρυσε» ο πλανήτης για την ανυπολόγιστη καταστροφή

Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες, ενώ τις προσευχές τους στέλνουν ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες το επισκέπτονταν κάθε χρόνο.

Οι φλόγες, που ξεκίνησαν το απόγευμα, έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο» σχολίασε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος παρακολουθούσε από μπαλκόνι πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

https://twitter.com/Mnurferuz/status/1117865323103809536

Οι εικόνες από το σημείο είναι συγκλονιστικές και τα πρώτα πλάνα αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, με τις Αρχές να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν, ενώ στο σημείο έχει σπεύσει και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος, βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας».

Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες, ενώ τις προσευχές τους στέλνουν ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν» δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της… «Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι» σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».

«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη» λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Είμαι συντετριμμένη» λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. «Είναι χιλίων ετών» εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Τη φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «δράσουν γρήγορα», εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να σβήσει. Πρέπει να δράσετε γρήγορα» ανέφερε σε tweet του ο Τραμπ.

Την οδύνη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται είναι οδυνηρές. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δηλώνοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, εκφράζοντας όπως είπε τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Και η Τερέζα Μέι εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον γαλλικό λαό και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.

«Η σκέψη μου απόψε είναι στο γαλλικό λαό και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που πολεμούν την τρομερή πυρκαγιά στο καθεδρικό ναό του Notre-Dame», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στο πλευρό του Παρισιού βρίσκεται και το Λονδίνο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν, ενώ μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Ραγίζουν καρδιές οι σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame» έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την βαθύτατη οδύνη του για την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά εξέφρασε μέσω Twitter και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό ορόσημο του Παρισιού, της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Όλες οι σκέψεις και οι προσευχές μας στρέφονται στο γαλλικό λαό απόψε» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο πλευρό της Γαλλίας στέκεται και η UNESCO προκειμένου να διασωθεί ένα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού.

Όπως δήλωσε η Οντρεΐ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «η UNESCO στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά».

Υπενθυμίζεται πως η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024