Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα μειώσουμε άμεσα τη ζάχαρη στο παιδί μας

Πώς θα μειώσουμε άμεσα τη ζάχαρη στο παιδί μας

Τα παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να προτιμούν υψηλότερα επίπεδα γλυκιάς γεύσης από τους ενήλικες

Ένα γιαούρτι με γεύση και ένα φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα ισούνται με 24 γραμμάρια ζάχαρης. Αν του δώσετε ένα μικρό μπράουνι μετά το βραδινό, έχουμε άλλη τόση ποσότητα. Αν και τα 50 γραμμάρια δεν ακούγονται πολλά, μιλάμε για σχεδόν 15 κουταλάκια σε ημερήσια βάση. Και σκεφτείτε ότι εδώ δεν συνυπολογίζεται η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα, το απλό γάλα και τους χυμούς.

Πώς θα αναλάβετε δράση

Πριν αλλάξετε ο,τιδήποτε στα οικογενειακά γεύματα, να θυμάστε τι αντιμετωπίζετε. Τα παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να προτιμούν υψηλότερα επίπεδα γλυκιάς γεύσης από τους ενήλικες. Εφόσον όμως παραμονεύουν πολλά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη ζάχαρη (διαβήτης και καρδιακή νόσος), πρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσουμε το ποσοστό ζάχαρης που δίνουμε στα παιδιά και να τους δείξουμε στην πράξη πώς να κάνουν το ίδιο μακροπρόθεσμα.

1η εβδομάδα: ανανέωση πρωινού

Ξεκινήστε από τα αυγά. Ένα πρωινό βασισμένο στην πρωτεΐνη ικανοποιεί την πείνα περισσότερο από τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να φτιάξετε μάφιν αυγού με ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα.

Αφήστε τη μαρμελάδα και τα σιρόπια για ειδικές περιστάσεις και προτιμήστε φιστικοβούτυρο, κότατζ, ρικότα ή κρέμα τυριού.

Αντικαταστήστε τα δημητριακά με βρώμη σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα

2η εβδομάδα: ξανασκεφτείτε τις συνήθειές σας σε επιδόρπιο.

Μία καλή αρχή είναι να σταματήσετε να αγοράζετε έτοιμα γλυκά και να δοκιμάσετε δικές σας συνταγές με λιγότερη ζάχαρη ή έξυπνα υποκατάστατα, όπως το μέλι. Επίσης, μην κάνετε το γλυκό να φαίνεται τόσο σημαντικό στα μάτια του παιδιού και σερβίρετέ το μαζί με τα λαχανικά του, αλλά σε μικρή ποσότητα. Τα φρούτα μετρούν επίσης σαν επιδόρπιο και θα πρέπει να είναι η πρωταρχική σας επιλογή.

3η εβδομάδα: ψάξτε το ψυγείο και τα ντουλάπια για ζάχαρη

Η ζάχαρη βρίσκεται και σε πιο ‘ύπουλες’ τροφές, όπως οι ζωμοί κοτόπουλου, η έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών αλλά και οι σος σαλάτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φανείτε πιο προσεκτική στην επιλογή τροφών όταν ψωνίζετε και να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

4η εβδομάδα: ξανασκεφτείτε τα ροφήματα

Ο βασικός μας στόχος είναι να δίνουμε στο παιδί κυρίως νερό. Μπορείτε να προμηθευτείτε μικρά μπουκαλάκια για να μπορεί να τα μεταφέρει εύκολα όπου πηγαίνει. Περιορίστε την ποσότητα του χυμού που του δίνετε σε ένα ποτηράκι κάθε πρωί και δώστε του αναψυκτικά σε ειδικές περιπτώσεις. Τέλος, αποφύγετε το σοκολατούχο και δώστε του την απλή εκδοχή.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024