Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Novartis: Το φάρμακο για να διασωθεί από το φιάσκο αναζητά η κυβέρνηση

Novartis: Το φάρμακο για να διασωθεί από το φιάσκο αναζητά η κυβέρνηση

Με καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων, με emails μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και με αναλύσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη Novartis και να βάλουν και δεύτερο πολιτικό στο κάδρο

Στο στόχαστρο και τον Αδωνη Γεωργιάδη για το σκάνδαλο της Novartis, βάζει η κυβέρνηση δια μέσω της δικαιοσύνης, θέλοντας να διασώσει το γόητρό της. Και κυρίως να μην καταλήξει σε ολοκληρωτικό φιάσκο μια υπόθεση που είχαν χαρακτηρίσει τεράστιο σκάνδαλο και που πόνταραν σ’ αυτό για πολιτικά οφέλη.

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως εφημερίδα που «αποκαλύπτει» τη δικογραφία, είναι αστεία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να στοιχειωθετήσουν οποιαδήποτε κατηγορία κατά κανενός πολιτικού.

Με καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων, με emails μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και με αναλύσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη Novartis και να βάλουν και δεύτερο πολιτικό στο κάδρο. Όμως, χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο και με μια δικογραφία που δεν έχει να δώσει πολλά στην έρευνα.

Ούτε λογαριασμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ούτε κίνηση μαύρου χρήματος, ούτε οποιαδήποτε άλλη ένδειξη ότι υπήρξε δωροδοκία πολιτικού προσώπου από την φαρμακευτική εταιρεία. Αλλωστε, το γεγονός ότι μόνο ο Λοβέρδος μπήκε στο στόχαστρο και ζητείται η άρση ασυλίας του, είναι ενδεικτική του σκηνικού που στήθηκε προεκλογικά.

Ακόμη κι αν μπει στο κάδρο ο Γεωργιάδης, ως λύση ανάγκης της κυβέρνησης για να στοχοποιήσει και τη Νέα Δημοκρατία, μετά το ΚΙΝΑΛ, θεωρείται βέβαιο ότι χωρίς αποδείξεις δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σοβαρή εξέλιξη πλην ίσως της κλήσης των εμπλεκόμενων προσώπων να καταθέσουν ανωμοτί.

Σε αδιέξοδο

Η Εισαγγελία Διαφθοράς είναι φανερό ότι βρίσκεται προ αδιεξόδου αφού δεν μπόρεσε να βρει τίποτε περισσότερο από αυτά που αναφέρει στο πόρισμά της. Και που δεν είναι τίποτε άλλο από τις μαρτυρίες των «κουκουλοφόρων» γνωστών – αγνώστων, των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων οικονομοτεχνικών μελετών που δεν έχουν καμιά αξία.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αυτή τη στιγμή ένα από τα πολιτικά σωσίβια της κυβέρνησης και προσωπικά του Τσίπρα είναι το σκάνδαλο Novartis που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου να αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολιτικό εργαλείο για την αντεπίθεση που θέλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το κρίσιμο όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μη μείνει το σκάνδαλο Novartis στον Ανδρέα Λοβέρδο και να υπάρξει και άλλη δικογραφία πολιτικού προσώπου και στελεχών της κρατικής μηχανής που συνδέονται με πολιτικούς παράγοντες, πρώην υπουργούς, όπως σχεδόν ανοικτά αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη. Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, θα αξιοποιηθεί και η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά για το ζήτημα των αρθροσκοπήσεων, όπως και για τον Λοβέρδο, στην κοινοβουλευτική διαδικασία που προγραμματίστηκε για την προσεχή Παρασκευή.

Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης παραμένει, σε αντιδιαστολή με την κριτική που ασκείται περί φιάσκου, ότι το σκάνδαλο της Novartis  είναι το μεγαλύτερο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Βέβαια, ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ η υπόθεση είναι υπαρκτός και γι’ αυτό η αγωνία είναι έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ καταγράφεται έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και από κορυφαίους υπουργούς.

«Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πολιτικά πρόσωπα αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα» λένε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και η προσπάθειά τους από εδώ και πέρα είναι να περάσει η γραμμή ότι τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή των αδικημάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη.

Όμως, αρκετά κυβερνητικά στελέχη είναι προβληματισμένα διότι λένε πως εάν δεν εντοπισθεί ροή χρήματος, στοιχεία και αποδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα, η ιστορία μπορεί να τραυματίσει βαριά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «η πολιτική επένδυση σε σκάνδαλα δεν είναι win – win διαδικασία», δηλαδή θεωρούν πως δεν θα έχουν κανένα πολιτικό όφελος.

Όλα θα τελειώσουν μέχρι το Πάσχα, όπως όλα δείχνουν. Αν βρεθεί και ο δεύτερος πολιτικός που θα μπει στο κάδρο της Novartis, θα μπορεί τουλάχιστον η κυβέρνηση να μιλά για το σκάνδαλο. Αλλά η ουσία είναι ότι από τους 10 που διαπομπεύτηκαν ένας ή δύο μόνο «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» κι αυτό πιθανότατα χωρίς κανένα λόγο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024