Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, είναι – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – τα βασικά θέματα στην ατζέντα της δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β, θα συζητήσουν επίσης τη διμερή και τριμερή οικονομική συνεργασία  κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ) και η συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών, τουρισμού και ενέργειας.

Κατά τη Σύνοδο, θα υπογραφούν και δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας, το ένα θα αφορά στον τομέα εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022 και το δεύτερο θα συναφθεί μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς το Enterprise Greece).

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Η Αθήνα θέλει μέσα από τη Σύνοδο να τονίσει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Παράλληλα θα υπογραμμίσει το ρόλο της Ιορδανίας ως πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού.

Σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας συνοδεύεται στο Αμμάν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τους υφυπουργούς Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

11.50: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των κ.κ. Αμπντάλα Β΄, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη.

13.35: Υπογραφή συμφωνιών

13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου.