Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε τους κινδύνους επιστροφής σε προηγούμενες εντάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να συναντήσει ξανά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μόνο αν η Ουάσιγκτον προσέλθει με τη σωστή στάση, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Θα περιμένω μέχρι το τέλος του έτους»

Ο Κιμ ανέφερε ότι θα περιμένει «μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το KCNA.

«Αυτό που χρειάζεται είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν τον σημερινό τρόπο σχεδιασμού τους και να έρθουν σε μας με νέο σχεδιασμό», τόνισε ο Κιμ σε ομιλία του χθες Παρασκευή στην Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν δύο φορές στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, οικοδομώντας καλή θέληση στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα της εγκατάλειψης των πυρηνικών και των πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ, αλλά στην ομιλία του, χθες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Ανόι τον ανάγκασε να αμφισβητήσει τη στρατηγική που ασπάστηκε πέρυσι για διεθνή συμμετοχή και οικονομική ανάπτυξη.

«Προσήλθαν με εντελώς ανέφικτα σχέδια»

«Η δεύτερη διάσκεψη κορυφής της Λαϊκής Δημοκρατίας Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) και των ΗΠΑ στο Ανόι τον Φεβρουάριο ήγειρε έντονα ερωτήματα σχετικά με το εάν τα βήματα που πήραμε με τη στρατηγική μας απόφαση ήταν σωστά και μας προειδοποίησε ακόμα και για το εάν η Ουάσιγκτον προσπαθεί στα αλήθεια να βελτιώσει τη σχέση της μαζί μας», δήλωσε ο Κιμ.

Στο Ανόι, οι ΗΠΑ προσήλθαν με «εντελώς ανέφικτα σχέδια» και «δεν ήταν πραγματικά έτοιμες να καθίσουν μαζί μας πρόσωπο με πρόσωπο και να λύσουν το πρόβλημα», ανέφερε ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Με αυτό τον τρόπο σκέψης, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μας μετακινήσουν ούτε κατά το ελάχιστο, ακόμη και αν καθίσουν μαζί μας εκατοντάδες, χιλιάδες φορές δεν θα μπορέσουν να πάρουν επουδενί αυτό που θέλουν», προειδοποίησε ο Κιμ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσωπική σχέση του με τον Τραμπ παραμένει ακόμα καλή, εντούτοις είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου μια τρίτη σύνοδο κορυφής, αν πρόκειται για επανάληψη της συνόδου στο Ανόι.

«Πιστεύουν ότι μπορούν να μας υποτάξουν»

«Οι ΗΠΑ τόνισαν πρόσφατα ότι ξανασκέφτονται την τρίτη σύνοδο κορυφής και υπονοούν εντόνως ότι επιζητούν την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Κιμ.

«Αλλά, εξακολουθούν να αγνοούν τον βασικό τρόπο των νέων σχέσεων της ΛΔΚ με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης εχθρικών πολιτικών και πιστεύουν εσφαλμένα ότι αν μας πιέσουν στο μέγιστο, μπορούν να μας υποτάξουν» πρόσθεσε.

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία να διεξαγάγει τρίτη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ.

Τον περασμένο μήνα, ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι ο Κιμ μπορεί να επανεξετάσει το μορατόριουμ στις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές που είχε θέσει το 2017, εκτός αν η Ουάσιγκτον κάνει παραχωρήσεις, όπως η ελάφρυνση των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ