Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άλλαξα το σπίτι και την καθημερινότητά μου

Άλλαξα το σπίτι και την καθημερινότητά μου

Ένα σωστό ενεργειακά σπίτι προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος, ενώ προστατεύει και την υγεία μας

Μπορεί να έχετε εντοπίσει κι εσείς αυτά τα μαύρα αντιαισθητικά σημάδια της μούχλας στο σπίτι σας και να μην έχετε δώσει ιδιαίτερη σημασία. Στο δικό μου σπίτι, ήταν εμφανή στον τοίχο του μπάνιου, αλλά και κρυμμένα στο εσωτερικό μιας ντουλάπας. Αρχικά ούτε εγώ έδωσα σημασία, αλλά μετά από μια τυχαία συζήτηση με έναν γιατρό έγινε ξεκάθαρο ότι έπρεπε να απαλλαγώ από αυτά το συντομότερο.

Η μούχλα προκαλεί προβλήματα υγείας κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και αλλεργικές αντιδράσεις. Απειλεί, δε, την υγεία όσων υποφέρουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και γενικά ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς επίσης βρέφη, νήπια και γενικά τα παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τον γιατρό, οι πιθανές ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, συνεχή κόπωση, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Πώς όμως απαλλάσσεται κανείς από τη μούχλα; Η απάντηση είναι ότι επειδή δημιουργείται από την υγρασία, θα πρέπει να φροντίσει τη σωστή μόνωση του σπιτιού του. Αλλά η «σωστή μόνωση του σπιτιού» πώς γίνεται πράξη;

Από τη θεωρία στην πράξη

Της απόφασής μου να μονώσω σωστά το σπίτι, ακολούθησε ένας κυκεώνας αποριών, αναζητήσεων και προβληματισμού. Ο στόχος μου ήταν να επιλέξω την καλύτερη δυνατή και value for money λύση. Σύντομα έγινε σαφές ότι χρειάζομαι ένα συνεργείο επαγγελματιών. Κάποιος έπρεπε να μου εξηγήσει τι είναι το Neopor, τι δουλειά κάνουν τα ασφαλτόπανα και αν χρειάζομαι Hyperdesmo…

Σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία, κωδικοποιημένη σε κρίσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις που δίνει στο site της η εταιρία «Σύγχρονα συστήματα μονώσεων Goumas».

Πώς να επιλέξω το σωστό συνεργείο

  • Επιλέξτε εταιρεία με επαγγελματική έδρα κι εγκαταστάσεις.
  • Ζητήστε να δείτε την πιστοποίηση της εταιρείας από τον Ε.ΣΥ.Δ. και εργασίες μονώσεων που έχουν εκτελεστεί προ τριετίας.
  • Ζητήστε τα τεχνικά φυλλάδια των μονωτικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην μόνωσή σας, ώστε να μπορείτε να τα ελέγξετε και να συγκρίνετε επιλέγοντας την καλύτερη ποιότητα.
  • Προσεγγίστε 2-3 εταιρείες μονώσεων, ζητήστε οικονομοτεχνική μελέτη και ελέγξτε την με προσοχή.
  • Ελέγξτε αν υπάρχει παρουσία της εταιρείας στο διαδίκτυο.
  • Μην πάρετε την απόφασή σας με γνώμονα τη φθηνότερη τιμή. Αυτό είναι το ατυχέστερο λάθος που θα μπορούσατε να κάνετε, αλλά και το συνηθέστερο λάθος όλων.

Ποια εποχή είναι η καταλληλότερη για τη μόνωση του σπιτιού μου;

Εργασίες μόνωσης μπορούν να πραγματοποιηθούν, με απόλυτη ασφάλεια, σε όλη την διάρκεια του έτους. Θα πρέπει όμως να αποφεύγονται οι ακραίες κλιματικές συνθήκες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα και να επιλέγονται μη βροχερές ημέρες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες εφαρμογής είναι από 5°C έως 35°C. Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος του συνεργείου θα πρέπει να επιλέγει τον κατάλληλο χρόνο και τα κατάλληλα για την εποχή υλικά, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Είναι καλύτερα να τοποθετηθεί μόνωση εσωτερικά ή εξωτερικά στους τοίχους και το δώμα του κτιρίου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ειδικοί προτείνουν εξωτερική θερμομόνωση γιατί εκμεταλλευόμαστε την θερμοπερατότητα των εσωτερικών δομικών στοιχείων του κτιρίου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά την διακοπή της θέρμανσης ή του κλιματισμού. Επίσης, οι εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων αδιαβροχοποιούνται και προστατεύονται από τις συστολές και τις διαστολές. Αν όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί εξωτερική θερμομόνωση για λόγους έλλειψης προσβασιμότητας, αντιδικιών, αρχιτεκτονικών περιορισμών  κ.ά., εφαρμόζεται η θερμομόνωση στην εσωτερική πλευρά των τοίχων. Η εσωτερική θερμομόνωση με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά μπορεί να εξασφαλίσει την κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι και ταυτόχρονα να βοηθήσει ώστε να απαλειφθούν προβλήματα από την έλλειψη θερμομόνωσης, όπως υγρασίες, μούχλες, μαυρίλες, δυσάρεστες οσμές κ.ά. Με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία. Άρα,  το κτίριο θερμαίνεται γρηγορότερα το χειμώνα και ψύχεται πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Έχω ταράτσα και δεν την έχω στεγανοποιήσει. Πρέπει να το κάνω;

Τα δώματα είναι τα στοιχεία του εξωτερικού κελύφους που δέχονται τις εντονότερες επιδράσεις του περιβάλλοντος. Αποκολλήσεις υλικών, φουσκώματα στις στρώσεις, πρόωρη γήρανση των δομικών υλικών, τραυματισμός του οπλισμού είναι μερικές μόνο από τις φθορές που υφίστανται, λόγω έλλειψης προστασίας. Μην περιμένετε λοιπόν να εμφανιστούν πρώτα τα προβλήματα για να προχωρήσετε σε εργασίες που αφορούν την στεγανοποίηση ταράτσας, γιατί τότε το κόστος αποκατάστασης των φθορών του κτιρίου μπορεί να είναι απρόσιτο και ασύμφορο.

Ποιο υλικό προσφέρει την καλύτερη μόνωση;

Τα έξι πιο εμπορικά θερμομονωτικά υλικά στην Ελλάδα είναι:

  • η διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ)
  • η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη (neopor)
  • η εξηλασμένη πολυστερίνη (dow)
  • η γραφιτούχα εξηλασμένη πολυστερίνη (x energy)
  • ο πετροβάμβακας (geolan)
  • ο ορυκτοβάμβακας.

Όλα αυτά τα υλικά έχουν παρόμοια θερμομονωτική αξία, ξεχωρίζοντας το Neopor και το X Energy που υπερτερούν έναντι των υπολοίπων.  Ξεχωρίζουμε ποια μονωτικά υλικά προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική προστασία, από τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (λ). Συμβουλευτικά, όσο πιο χαμηλό είναι το λ τόσο καλύτερο είναι το θερμομονωτικό υλικό. Όμως για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την θερμομονωτική αξία ενός υλικού θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και το πάχος του, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε μια καλή θερμομόνωση, αφού συνδέεται άμεσα με αυτήν.

Έχω παλιά στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα. Μπορεί να επιδιορθωθεί;

Θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αξιολογηθεί σε τι κατάσταση είναι τα ασφαλτόπανα. Αν υπάρχουν μεγάλες αποκολλήσεις, είναι ρηγματωμένα, είναι καμένα και γενικότερα αν έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής τους, δεν αξίζει να ξοδέψουμε χρήματα άδικα. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιδιόρθωσης ή συντήρησης θα αποτύχει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει αποξήλωση της παλαιάς ασφαλτικής στρώσης και να τοποθετηθεί καινούρια. Αν, όμως, τα ασφαλτόπανα είναι σε καλή κατάσταση, ένα έμπειρο συνεργείο, με μικρό κόστος, μπορεί εύκολα να τα επιδιορθώσει και να τα συντηρήσει.

Θέλω να προχωρήσω στη μόνωση του σπιτιού μου αλλά δεν έχω αρκετά χρήματα. Τι μπορώ να κάνω;

Κατά καιρούς τρέχουν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα σύνολο εργασιών (θερμομόνωση, αλλαγή καυστήρα, αλλαγή αλουμινίων, αλλαγή θερμοσίφωνα, τέντες κ.ά.) και όχι μεμονωμένα για μία μόνωση, τότε ελέγξτε αν έχετε την δυνατότητα να υπαχθείτε σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα.

Η μόνωση έφερε αποτέλεσμα

Στη διάρκεια της έρευνάς μου για την θερμομόνωση του σπιτιού συνειδητοποίησα ότι δεν θα γλιτώσω μόνο από τη μούχλα που είχε εγκατασταθεί στο σπίτι μου, αλλά θα βελτιώσω τη ζωή και την καθημερινότητά μου με διάφορους τρόπους.

Η θεωρία λέει ότι οι θερμικές απώλειες από μια ταράτσα χωρίς μόνωση ή από ένα ελλιπώς μονωμένο δώμα φτάνουν έως και το 65%, ειδικά για τους χώρους του τελευταίου ορόφου, ενώ οι θερμικές απώλειες από έναν μη μονωμένο τοίχο αγγίζουν το 35%. Και δεν είναι ψέμα.

Μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν χρειαζόταν πλέον να «καίω» το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό, όπως μέχρι πριν. Γιατί το σπίτι «κρατούσε» τη ζέστη και μάλιστα για πολύ περισσότερο και αφότου είχα κλείσει το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό. Και το αποτέλεσμα φάνηκε άμεσα στους λογαριασμούς ρεύματος και στις παραγγελίες για το πετρέλαιο.

Επιπλέον, γλίτωσα από αυτά τα «ανεξήγητα» ρεύματα αέρα (εννοείται και με κλειστά παράθυρα) που μου στερούσαν τη χαρά να κάθομαι στην αγαπημένη γωνία του καναπέ για να διαβάσω το βιβλίο μου ή να παρακολουθήσω τηλεόραση. Πλέον, μπορώ να καθίσω εκεί που θέλω και χωρίς να είμαι φασκιωμένη με κουβέρτες!

Και ξέρω ότι το ίδιο καλά θα αποδώσει και το καλοκαίρι με τους επικείμενους καύσωνες. Όταν το κλιματιστικό δεν θα χρειάζεται να κάνει διπλοβάρδια ή δεν θα δίνω μάχες για το εάν θα πρέπει να προτιμήσω τον οικολογικό ανεμιστήρα οροφής. Γιατί η μόνωση του σπιτιού μου το κατέστησε ενεργειακά σωστό, που σημαίνει φιλικό στο περιβάλλον. Ήταν μια επένδυση που έκανε την καθημερινότητά μου καλύτερη και πιο υγιή.

Αν θέλετε και εσείς να δείτε ποιο είδος μόνωσης ταιριάζει στο σπίτι σας δείτε το site των «Μονώσεων Γκούμας» εδώ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024