Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η υποχώρηση του αποθέματος – όπως λέγεται στην τραπεζική – των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2018, δηλαδή το υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων, οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά) και πωλήσεις σε funds δανείων 5,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες εισέπραξαν από τίποτε έως ελάχιστα γνωρίζοντας κανείς ότι οι πωλήσεις των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων έγιναν σε τιμές χαμηλότερες και από 10%!

Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στην έκθεσή του έκανε τον απολογισμό του σημειώνοντας ότι σήμερα από τα 81 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα 38 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα 24,8 δισ. ευρώ είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης και 18 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών(!!!).

Για ποια εξυγίανση μιλάμε;

Δικαίως ο κ. Στουρνάρας ανάγει το πρόβλημα των τραπεζών στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό γιατί όσο οι τράπεζες παραμένουν παγιδευμένες στον «κόκκινο βάλτο» των δανείων, αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, να στηρίξουν νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια και να βοηθήσουν τα νέα νοικοκυριά να δημιουργήσουν το σπιτικό τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες και εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμη και ο ρυθμός ανάπτυξης του 1,9% που προβλέπει για εφέτος ο κ. Στουρνάρας μοιάζει σαν… θαύμα.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς υγιείς και εύρωστες τράπεζες ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο επείγει η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Το αν θα επιλεγεί το σχέδιο της JP Morgan ή η πρόταση Στουρνάρα για τη στήριξη των τραπεζών ας το κρίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που άλλωστε έχει και την πολιτική ευθύνη για να βγάλει τις τράπεζες από το τέλμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης του προβλήματος έχει άλλωστε και τη σιωπηρή υποστήριξη του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας