Εξι χρόνια έχουν περάσει από τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να κουρέψει τις καταθέσεις. Από τις 15 Μαρτίου 2013 και για 15 ημέρες ξεκίνησε ένα θρίλερ που έφερε τα πάνω – κάτω στην κυπριακή οικονομία η οποία όμως κατάφερε να αντεπεξέλθει και να βγει από την κρίση πολύ νωρίς.

Η Κύπρος, σύμφωνα με το 24Η, έγινε το πειραματόζωο της Ευρώπης. Με μια μοναδική στα χρονικά απόφαση που ουσιαστικά γκρέμιζε το τραπεζικό της σύστημα. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην τελική απόφαση της 24ης Μαρτίου έγιναν πολλά. Υπήρξε μια πρώτη απόφαση για κούρεμα που για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά “πείραζε” τις καταθέσεις ακόμη και αυτές που ήταν κάτω από το μαξιλάρι των €100000. Μια απόφαση που μάλλον την επόμενη ημέρα οι ηγέτες ττου Ευρώπης την έβλεπαν με προβληματισμό.

———————————————————————————————————————————-

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ

Καταθέσεις και θυρίδες

Τι ισχύει με τις καταθέσεις; Πόσο εγγυημένες είναι;

Τι να κάνετε αν έχετε 1.000, 10.000 ή 100.000 ευρώ.

Πώς να κερδίσετε χρήματα.

Τέλος, πώς να προστατέψετε τις θυρίδες σας και το περιεχόμενό τους.

Ενας αναλυτικός οδηγός για ασφαλείς αποταμιεύσεις

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για προθεσμιακές, προγράμματα επιβράβευσης καρτών, φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων, περιορισμούς στις μεταφορές και αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού.

Και μαζί:

Υπάρχουν ελληνικές λέξεις στα κινέζικα; Στα αραβικά;

Τα ελληνικά γλωσσικά δάνεια σε 12 γλώσσες σε μία μοναδική προσφορά.

Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες

Ο δεύτερος τόμος της σπουδαίας έκδοσης για την ελληνική γλώσσα. Ποιες ελληνικές λέξεις ακούγονται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Μαζί

To ανοιξιάτικο τεύχος Mommy & Daddy

Το αγαπημένο περιοδικό όλης της οικογένειας!

——————————————————————————————————–

Η Κύπρος είπε όχι στο πρώτο κούρεμα τελικώς. Ουσιαστικά δεν έσωσε η απόφαση εκείνη την χώρα καθώς δεν υπήρχε στο τραπέζι κάποιο άλλο σχέδιο διάσωσης. Αντίθετα έσωσε την υστεροφημία της Ευρωζώνης και του Ευρώ.

Στις 15 Μαρτίου το βράδυ ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση, αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων 6,5% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Το πρωινό του Σαββάτου 16 Μαρτίου ήταν πολύ διαφορετικό. Οι πολίτες πήγαιναν στα ΑΤΜ για να δουν τα χρήματα που είχαν μέσα στους λογαριασμούς τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστεψε στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 16ης Μαρτίου και αμέσως συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο και Σύσκεψη Αρχηγών για να ενημερώσει για τις εξελίξεις. Την νύχτα της Κυριακής 17 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος τους λόγους όπου δέχθηκε το κούρεμα.

Η αναστάτωση που υπήρξε ήταν πολύ μεγάλη. Οι τράπεζες έκλεισαν ουσιαστικά επ` αόριστον μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα περνούσε η απόφαση από την Βουλή.  Την Τρίτη 19 Μαρτίου το βράδυ η Κυπριακή Βουλή, με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, απέρριπτε την απόφαση για κούρεμα των κιαταθέσεων.

Από εκείνη την στιγμή, όλος ο πλανήτης είχε στραμμένα τα βλέμματα του στην Κύπρο καθώς κανείς δεν ήξερε πια τι θα ακολουθούσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί για την Μόσχα, σε μια προσπάθεια η Κύπρος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με διαφορετικό τρόπο ώστε να σωθεί η Λαική Τράπεζα.

Η Μόσχα ωστόσο ήταν δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Ζοσέ Μπαρόσο.

Ο κ. Σαρρής επέστρεψε από την Μόσχα με άδεια χέρια. Έξω από την Βουλή οι πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι της Λαικής Τράπεζας διαμαρτήρωνταν σχεδόν καθημερινά και φώναζαν “κάτω τα χέρια από την Λαική”

Στις 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται ο ίδιος της τελική απόφαση. Στην Κύπρο την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν Συμβούλιο Αρχηγών στο Προεδρικό το οποίο ενημερωνόταν για τις εξελίξεις.

Τελικώς ελήφθη η οδυνηρή απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής και μετατροπή της σε “καλή” και “κακή”. Παράλληλα αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου από 37,5% μέχρι 60%. Την νύχτα της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε στον λαό τους λόγους που δέχθηκε την απόφαση.

Μετά τις αρνητικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους. Στις 2 Απριλίου παραιτήθηκε ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Την ίδια περίοδο δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή ανέφερε πως συγγενικά πρόσωπα του προέδρου Αναστασιάδη φυγάδευσαν από τις κυπριακές τράπεζες καταθέσεις ύψους 22.000.000 €, λίγο πριν αποφασιστεί το κούρεμα.

Άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο υπήρξε η αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 15,9%, από 12,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και 11,1% στο αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr