Τσίπρας: Μεγάλη πολιτική αλλαγή το ΠΑΣΟΚ του ’81 και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015
Με αναφορές στο ΕΑΜ, τη γενιά του 114, και το Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον «δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης» και τις «δυνάμεις της συντήρησης που ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν»
«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ και ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τίτλο «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Με αναφορές στο ΕΑΜ, τη γενιά του 114, και το Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον «δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης» και τις «δυνάμεις της συντήρησης που ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, την οποία επιχείρησε χωρίς περιστροφές να συνδέσει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
«Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015. Δεν είναι σύμπτωση», είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου στο οποίο υπήρχε πλήθος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είτε έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είτε το επιδιώκουν.

Προκειμένου να αντικρούσει την σφοδρή κριτική που συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση για τις Πρέσπες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία. Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία».
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό» και χαρακτήρισε «άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη» ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. είπε ότι η Ευρώπη «βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες», οι οποίες «έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους» και έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «πολιτικούς απατεώνες» που έδωσαν πάτημα στην Ακροδεξιά, διευκρινίζοντας πως μιλά για «μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών».
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Συγγρού
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/7): «Δράση» με το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού
- Greek Tax Authority: No Such Thing as Free Gifts for Influencers
- Σκύλος μόνος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: Αρκούν 10 λεπτά για να απειληθεί η ζωή του
- Άργος: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που «προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο» – Νοσηλεύεται στην Αττική
- Παναθηναϊκός: Πώς διαμορφώνεται το ρόστερ μετά τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Γιαμπουσέλε
- Μύκονος: Κώστας Σλούκας, Jan Vesely και Bryant Dunston απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στο νησί
- Ιταλία: Η Βαρένα βάζει πρόστιμα στα… μαγιό ως απάντηση στον υπερτουρισμό – Έως 200 ευρώ στους παραβάτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442