Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Μεγάλη πολιτική αλλαγή το ΠΑΣΟΚ του '81 και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015

Τσίπρας: Μεγάλη πολιτική αλλαγή το ΠΑΣΟΚ του ’81 και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015

Με αναφορές στο ΕΑΜ, τη γενιά του 114, και το Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον «δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης» και τις «δυνάμεις της συντήρησης που ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν»

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ και ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τίτλο «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Με αναφορές στο ΕΑΜ, τη γενιά του 114, και το Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον «δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης» και τις «δυνάμεις της συντήρησης που ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, την οποία επιχείρησε χωρίς περιστροφές να συνδέσει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

«Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015. Δεν είναι σύμπτωση», είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου στο οποίο υπήρχε πλήθος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είτε έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είτε το επιδιώκουν.

Προκειμένου να αντικρούσει την σφοδρή κριτική που συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση για τις Πρέσπες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία. Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό» και χαρακτήρισε «άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη» ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. είπε ότι η Ευρώπη «βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες», οι οποίες «έφεραν στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους» και έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «πολιτικούς απατεώνες» που έδωσαν πάτημα στην Ακροδεξιά, διευκρινίζοντας πως μιλά για «μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών».

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024