Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γυναίκα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε καν το ίδιο το πρόσωπό της

Η γυναίκα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε καν το ίδιο το πρόσωπό της

Η βρετανίδα Boo James πάσχει από προσωποαγνωσία, μια σπάνια νόσο που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα πρόσωπο. Ούτε καν το δικό της. Η βρετανίδα Boo James πάσχει από προσωποαγνωσία, μια σπάνια νόσο που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Για παράδειγμα, μια μέρα μια άγνωστη γυναίκα την χαιρέτησε στο λεωφορείο. Δεν της έδωσε σημασία, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι αγνόησε την… μητέρα της.

«Για πολλά χρόνια νόμιζα πως είμαι από άλλο πλανήτη. Είναι τρομερά στρεσογόνο και εκνευριστικό το να κάθεσαι και να το σκέφτεσαι κι έτσι τώρα πια προσπαθώ να μη γίνεται πια. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Μπορεί να καταστεί σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτικό το να σπαταλήσεις μία ολόκληρη μέρα έξω ανησυχώντας διαρκώς αν έπρεπε να έχεις μιλήσει ή χαιρετήσει κάποιον», δήλωσε η γυναίκα στο BBC.

«Έπρεπε να προσπαθήσω να βρω ένα τρόπο να το εξηγήσω αυτό. Αληθινά δε μπορούσα να το κάνω. Δεν ήθελα να γνωρίζω τους ανθρώπους που έβλεπα έξω στο δρόμο. Προφανώς δεν ενδιαφερόμουν αρκετά για να τους θυμάμαι, έτσι σκεφτόμουν – ήταν ένα είδος άρνησης».

Λίγο μετά τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της η Boo είδε στις ειδήσεις ένα ρεπορτάζ για την ασθένειά της στην τηλεόραση.

«Τότε κατάλαβα πως ο μόνος λόγος που δεν αναγνώριζα τα πρόσωπα ήταν γιατί ο εγκέφαλός μου δεν ήταν ικανός να το κάνει. Μπόρεσα αμέσως να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου, να με συγχωρήσω και να δω τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι αναζητούν ανθρώπους που είχαν κάποιο πρόβλημα στην αναγνώριση προσώπων, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από προσωποαγνωσία, προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά αυτής της ασθένειας. Ωστόσο υπάρχει και άλλος ένας τύπος της νόσου.

«Πρόκειται για το είδος των ανθρώπων που μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μία ταινία», δήλωσε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Σουόνσι Δρ. John Towler εξηγώντας: «Μπορεί να παρακολουθούν το Game of Thrones και επειδή όλοι έχουν μακρυά μαλλιά και μούσια να μη μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται εκεί».

H επίκτητη προσωποαγνωσία είναι ένα αποτέλεσμα βλάβης στον εγκέφαλο από τραυματισμό των μερών που ελέγχουν την αναγνώριση των προσώπων, ενώ η αναπτυξιακή προσωποαγνωσία από την οποία πάσχουν άνθρωποι εκ γενετής προκύπτει εξαιτίας της «διακοπής» της επικοινωνίας μεταξύ δύο διαφορετικών μερών του εγκεφάλου.

Η δρ. Jodie Davies-Thompson πιστεύει πως αν εντοπίσουμε ποιο είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο δυσλειτουργεί τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του προβλήματος. «Δουλεύουμε για τη δημιουργία ενός προγράμματος αποκατάστασης για ανθρώπους με προσωποαγνωσία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των περιοχών και επιπρόσθετα θα αυξήσει την ικανότητα των πασχόντων να αναγνωρίζουν πρόσωπα», τόνισε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024