Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα επεισόδια στα Διαβατά: Πετροπόλεμος και χημικά

Νέα επεισόδια στα Διαβατά: Πετροπόλεμος και χημικά

Νέα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στα Διαβατά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει έναν άτυπο καταυλισμό.

Ένταση και επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από το κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πρόσφυγες και μετανάστες από τον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί από την Πέμπτη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μάζεψαν τις σκηνές τους και κινήθηκαν προς το δρόμο φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα, σύμφωνα με το thestival.gr.

Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο τους απέτρεψαν. Επικράτησε ένταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πετούν πέτρες και αντικείμενα προς τα ΜΑΤ, τα οποία με τη σειρά τους απάντησαν ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότους λάμψης.

Σύμφωνα με το thestival.gr, σημειώθηκε μία προσαγωγή, ενώ από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικρές εστίες φωτιάς στα χωράφια που υπάρχουν στο σημείο.

Αποχώρησε το πρώτο πούλμαν με πρόσφυγες

Νωρίτερα, είχε ξεκίνησει σταδιακά η αποχώρηση κάποιων προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει από προχθές δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι σε ψευδές κάλεσμα από το διαδίκτυο που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων.

Αναχώρησαν από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τω νανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Την ελπίδα ότι θα φύγουν από τα Διαβατά, εκφράζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ελπίδα ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν ακόμα στον άτυπο καταυλισμό έξω από τη δομή φιλοξενίας των Διαβατών θα πειστούν να αποχωρήσουν μέχρι αύριο εκφράζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα σε σεμινάριο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η πλατφόρμα «Club of Venice», «αυτό που έγινε στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα των fake news. Πάνω σε ένα ψέμα που όμως αντιστοιχείται με τη διάθεση ενός κόσμου, μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια ταραχή».

Ο κ. Βίτσας είπε ότι αντίστοιχο ψεύτικο κάλεσμα υπήρχε και στην Τουρκία «δηλαδή πάμε να περάσουμε στην Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news». Ωστόσο, οι υποκινητές, συμπλήρωσε ο υπουργός, «έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο».

«Σαν Ελλάδα, σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση θέλουμε να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και τα διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι πρόσφυγες έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες», κατέληξε.

Ο κ. Βίτσας θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Σάμο με κλιμάκιο λιμενικών, γιατρών και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δει, όπως είπε, πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποσυμφόρηση του υπάρχοντος Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το στήσιμο του νέου ΚΥΤ.

Τέλος, κατά την ομιλία του ο κ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη ύπαρξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024