Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαβατά : Παραμένουν οι πρόσφυγες - Διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους

Διαβατά : Παραμένουν οι πρόσφυγες – Διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους

Στο σημείο βρίσκεται ο συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες για την αποχώρησή τους.

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι αρχές με τους πρόσφυγες στα Διαβατά, οι οποίοι για τρίτη μέρα βρίσκονται κατασκηνωμένοι έξω από τη δομή φιλοξενίας.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, στο σημείο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος για το μεταναστευτικό, Νίκος Ράγκος, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους συγκεντρωμένους στις σκηνές να αποχωρήσουν.

«Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, αν δεν θέλετε όμως βοήθεια να ξέρετε ότι είστε μόνοι σας» ανέφερε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Εξηγώντας τους πως όσα διαδίδονται για ανοιχτά σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας είναι φήμες, τους προέτρεψε να συνεργαστούν για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

«Όσα ακούτε, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή ότι είναι ανοιχτά, είναι fake news» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα φτάσει στα σύνορα και πως το μόνο που θα καταφέρουν με αυτές τις ενέργειες είναι να τραυματιστεί κόσμος.

Σε δηλώσεις του αργότερα σε δημοσιογράφους, εκτίμησε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και πως μέχρι τη Δευτέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις δομές τους.

«Υπάρχει μία κινητικότητα από την πλευρά τους. Ήδη ξεκινήσαμε την καταγραφή με δύο οικογένειες που περιμένουν να καταγράφουν από την ομάδα του ΔΟΜ για να αποχωρήσουν με λεωφορεία» δήλωσε ο κ. Ράγκος, εκτιμώντας πως στη διάρκεια της ημέρας θα μπορέσουν να φύγουν αρκετοί με «ασφάλεια και σεβασμό».

Εκτίμησε πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 30 άτομα που προτίθενται να αποχωρήσουν και τόνισε πως στις σκηνές βρίσκονται περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν παραμείνουν οι πρόσφυγες στο σημείο τόνισε πως το Υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε όριο για να φύγουν εθελοντικά. «Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Αν καθίσουν, το ζήτημα δεν θα έχει να κάνει πλέον με το ΥΜΕΠΟ. Υπάρχει αστυνομία εδώ, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αν χρειαστεί θα επέμβει η αστυνομία.

Αναφορικά με τη μετακίνηση των προσφύγων εξήγησε πως υπάρχουν λεωφορεία και τα απαραίτητα έγγραφα, με τη συμβολή των ομάδων της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για να μετακινηθούν, χωρίς να πληρώσουν.

Ως προς την περίθαλψη και το φαγητό των συγκεντρωμένων δήλωσε πως θα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα των ευάλωτων ομάδων, ατόμων δηλαδή που χρήζουν βοήθειας είτε υγειονομικής υποστήριξης είτε να μεταβούν στην πρωτοβάθμια, καθώς και παιδιών που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βρίσκονται «όμηροι» των θελημάτων άλλων».

«Στο πλαίσιο μέσα της δομής προσπαθούμε να τους τραβήξουμε εδώ και να τους δώσουμε ότι χρειαστούν» ανέφερε ο κ. Ράγκος και πρόσθεσε:

«Για τη χρήση τουαλετών και λοιπά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν της δομής, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε έναν καταυλισμό που δεν έχει υπόσταση και να το υποστηρίξουμε. Αυτό είναι λάθος. Όσοι θέλουν εθελοντικά και ζητούν υποστήριξη μπορούμε να τους τη δώσουμε επισήμως, στις δομές τους δηλαδή, σε αυτή τη δομή ή οπουδήποτε αλλού».

Είπε πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται επί ποδός για να εντοπίσει αν όντως υπάρχει κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με τα ανοιχτά σύνορα και τόνισε πως οι υπεύθυνοι «πολύ πιθανόν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους γιατί το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες αλλά και την αστυνομία».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως «κατανοώ και σέβομαι τη διαμαρτυρία που θέλουν να κάνουν αλλά αυτή δεν θα αλλάξει την πανευρωπαϊκή θέση που έχει να κάνει με το άσυλο. Εδώ απαιτείται μία συνολική λύση για το άσυλο, ευρωπαϊκή λύση για το άσυλο, κοινό άσυλο».

Παραμένουν για τρίτη μέρα οι πρόσφυγες

Βίντεο από drone καταγράφει το μέγεθος του άτυπου καταυλισμού το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους κι άναψαν φωτιές για τη διανυκτέρευσή τους.

Το κάλεσμα στο Διαδίκτυο με τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας»

Μια φήμη που διακίνηθηκε ανωνύμως μέσω Facebook ήταν η αφορμή των επεισοδίων που σημειώθηκαν στα Διαβατά. Οι εμπνευστές της fake είδησης έγραψαν σε σελίδα με τίτλο «Καραβάνι της ελπίδας» ότι την Παρασκευή θα ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Μέλος της συριακής κοινότητας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό πως κάποιοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα δεχθεί τους πρόσφυγες. Επιπλέον, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι για το συγκεκριμένο μήνυμα άκουγαν «ψιθύρους» τις τελευταίες εβδομάδες. «Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ». Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Αλλά και εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

Ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί αυτό να έγινε από μέλη κυκλωμάτων διακινητών στην Τουρκία. Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024