Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η συνεισφορά των ορυκτών στην ζωή μας

Η συνεισφορά των ορυκτών στην ζωή μας

Aπό την δημιουργία του ο άνθρωπος πορεύεται με αυτά και εξελίσσεται με τη βοήθειά τους

Η μεταλλευτική βιομηχανία αποτελεί έναν παραγωγικό κλάδο, για τον οποίο επικρατούν παγκοσμίως ποικίλες απόψεις. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου το υπέδαφος της χώρας μας είναι κατά γενική ομολογία πλούσιο σε ορυκτά, η περιορισμένη γνώση γύρω από την προσφορά και τα οφέλη του κλάδου προς την κοινωνία μας, δυσχεραίνει την αναγνώρισή του.

Πάντως η αλήθεια είναι, πως από την δημιουργία του ο άνθρωπος πορεύεται με αυτά και εξελίσσεται με τη βοήθειά τους.

Ορυκτά, όπως ο χρυσός, το ασήμι, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε. Επηρεάζουν την ζωή μας με ποικίλους  τρόπους  αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, μέσα  από διάφορους τομείς, όπως ιατρική, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ενέργεια.

Ας γνωρίσουμε περισσότερα για τον κόσμο των μετάλλων:

Χρυσός

Σχεδόν όλος ο χρυσός στη Γη προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που βομβάρδισαν τον πλανήτη μας πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η πιο πρωτοποριακή ουσιαστική εφαρμογή του χρυσού συναντάται στην ιατρική. Με τον χρυσό διευκολύνεται η καταπολέμηση του καρκίνου χάρη σε νέες θεραπείες που συνδυάζουν νανοτεχνολογία και λέιζερ, βλάπτοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανεπηρέαστους τους υγιείς ιστούς. Χάρη στην υψηλή του αγωγιμότητα, είναι απαραίτητο ορυκτό σε πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιεί ο καθένας μας καθημερινά, όπως σε υπολογιστές, τηλεοράσεις, smartphones, οικιακές συσκευές, οθόνες αφής και συσκευές μνήμης flash.

Χαλκός

Ο καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας μετά το ασήμι, εξαιρετικά ανθεκτικός στη διάβρωση και τη διαμορφωσιμότητα, με υψηλή θερμική αγωγιμότητα και αντιμικροβιακές ιδιότητες είναι ο χαλκός, το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια. Σχεδόν όλη η παραγωγή του, συγκεκριμένα τα 2/3, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές εφαρμογές. Σε καλωδιώσεις οικιακού και βιομηχανικού τύπου, στο εσωτερικό συσκευών αλλά και σε καλωδιώσεις οχημάτων και μεταφορικών μέσων. Ο ψηφιακός κόσμος βασίζεται στον χαλκό, μιας και είναι απαραίτητος στην κατασκευή για πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων, στα microchips και στους επεξεργαστές των «έξυπνων» συσκευών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας.

Μόλυβδος

Για παράδειγμα ο μόλυβδος συναντάται συχνά στις κατασκευές, ενώ ενισχύει τα καύσιμα των αεροσκαφών γεγονός, που τον καθιστά αναγκαίο για τις σημερινές μετακινήσεις και τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης μας. Τροφοδοτεί το αυτοκίνητό με ενέργεια και αποτελεί το βασικό συστατικό της μπαταρίας σε οχήματα κάθε τύπου. Βρίσκεται σε μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας, καινοτόμες, αξιόπιστες και βιώσιμες, στις οποίες αποθηκεύεται η ενέργεια των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ασήμι

Ένα βαρύ, σπάνιο και με έντονη μεταλλική λάμψη ορυκτό, με το οποίο συμβιώνουμε είναι το ασήμι. Η πιο γνωστή χρήση του αργύρου είναι για την κατασκευή νομισμάτων, από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια των πολύτιμων μετάλλων, γι’ αυτό πολλοί το χρησιμοποιούν ως μέσο αποταμίευσης, αφού διατηρεί την αξία του σε οικονομικά δύσκολες εποχές. Χάρη στις αντιβακτηριακές του ιδιότητες το χρησιμοποιούμε καθημερινά μέσω απορρυπαντικών και αποσμητικών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή κοσμημάτων.

Ψευδάργυρος

Από την άλλη πλευρά, ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα μέταλλο εξαιρετικά ανθεκτικό, με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, απαραίτητο στη διαδικασία του γαλβανισμού του σιδήρου, πολύτιμο για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μια από τις πιο διαδεδομένες και πλέον χρήσιμες μορφές του, είναι αυτή του οξειδίου. Συναντάται σε πληθώρα προϊόντων, όπως καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, παιδικές λοσιόν, σαπούνια και μεικάπ μεταξύ άλλων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ η χορήγησή του σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε υποανάπτυκτες χώρες.

Όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν ορισμένες μονάχα από τις χρήσεις των ορυκτών, που συναντάμε καθημερινά. Βάσει αυτών έχουμε οργανώσει την ζωή μας και το σήμερα θα άλλαζε ριζικά εάν δεν υπήρχαν.

Καίρια προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους είναι η εξόρυξη, που πραγματοποιείται με υπευθυνότητα, σεβασμό απέναντι στην σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Άλλωστε, αυτό υποστηρίζει διεθνώς ο μεταλλευτικό κλάδος, προσανατολιζόμενος στη βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

Με τις αρχές αυτές πορεύεται και η μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, η οποία συνεχίζει μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική εξελίσσοντάς την σε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια επένδυση που απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και ξεπερνά το $1 δις, παρέχοντας €5 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος και €150 εκ. σε προμηθευτές ετησίως, τα 185 εκ. εξ αυτών σε Έλληνες προμηθευτές για το 2017.

Περισσότερα για τη συνεισφορά του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας μπορείτε να δείτε εδώ.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024