Hedwig Kohn: H Google τιμά με Doodle τη διάσημη φυσικό
Στην Hedwig Kohn, μία από τις τρεις γυναίκες οι οποίες απέκτησαν μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη φυσική στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 132 χρόνων από τη γέννηση της.
Στην Hedwig Kohn, μία από τις τρεις γυναίκες οι οποίες απέκτησαν μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη φυσική στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 132 χρόνων από τη γέννηση της.
Ο Hedwig Kohn (5 Απριλίου 1887 – 26 Μαρτίου 1964) ήταν πρωτοπόρος στη φυσική και μία από τις τρεις μόνο γυναίκες που απέκτησαν την εξειδίκευση στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή και οι δύο άλλοι φυσικοί, η Λις Meitner και η Hertha Sponer , αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος.
Γεννημένη το 1887 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, η Kohn ήταν κόρη εμπόρου και έγινε το 1907 η δεύτερη γυναίκα η οποία εισήλθε στο τμήμα Φυσικής του τοπικού πανεπιστημίου.
Το 1913 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές υπό την επίβλεψη του Otto Lumer, το οποίου εν συνεχεία διετέλεσε βοηθός. Το 1933, το ναζιστικό καθεστώς της απαγόρευσε, όπως και σε κάθε Εβραίο, να κατέχει θέση στο Δημόσιο, με την ίδια να εργάζεται περιστασιακά στον τομέα της έρευνας, στη βιομηχανία του φωτός.
Επέζησε, όπως αναφέρει η wikipedia, εκπληρώνοντας συμβάσεις για εφαρμοσμένη έρευνα στον κλάδο της φωτισμού μέχρι το 1938, όταν βρέθηκε χωρίς εργασία ή οικονομικούς πόρους και ήρθε πολύ κοντά στο να πέσει θύμα του Ολοκαυτώματος . Τέλος, της προσφέρθηκαν προσωρινές θέσεις σε τρία κολέγια γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια του Rudolf Ladenburg (1882-1952), της Lise Meitner, της Hertha Sponer, της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Γυναικών ( AAUW ) και πολλών άλλων. Έλαβε θεώρηση και άφησε τη Γερμανία τον Ιούλιο του 1940.
- Ένα μηχάνημα αξίας 5.500 ευρώ είναι το μυστικό του Ρονάλντο: Πώς αναρρώνει από τον τραυματισμό του (pics)
- Μετρό: Κλείνει στις 17:30 ο σταθμός «Σύνταγμα» λίγο πριν από την αντιπολεμική διαδήλωση
- Η Ελβετία έκλεισε την πρεσβεία της στο Ιράν μέχρι νεωτέρας
- Τροχαίο με δύο μηχανές έξω από τη Βουλή: Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας από τους δύο αναβάτες
- Sleepmaxxing: Όταν ο ύπνος γίνεται «status symbol» και εργαλείο biohacking
- Ιερεθουέλο: «Η διαιτησία στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλή»
