Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα λεφτά από το Καράκας, ο Πετσίτης, η Κύπρος κι ένα σκάνδαλο που αρχίζει να αποκαλύπτεται

Τα λεφτά από το Καράκας, ο Πετσίτης, η Κύπρος κι ένα σκάνδαλο που αρχίζει να αποκαλύπτεται

Μετά τους λογαριασμούς του Πετσίτη στην Κύπρο ερευνώνται και λεφτά που φέρεται να μεταφέρθηκαν από τη Βενεζουέλα προς την Αθήνα. Η κατάθεση του προϊσταμένου της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος ενδεχομένως να ρίξει περισσότερο φως

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Πετσίτη, μετά την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, κυρίας Αννα Ζαϊρη. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο να έχει η κατάθεση του προϊσταμένου της ίδιας Αρχής ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα καθώς θεώρησε ότι του έδωσαν δυσμενή μετάθεση επειδή πλησίαζε σε πολύ «καυτές» υποθέσεις.

Είναι ο άνθρωπος που ερευνούσε τον Μανώλη Πετσίτη, αν υπάρχουν ροές χρήματος και που, αν συνδέονται με λογαριασμούς σε ξένες χώρες κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το ίδιο στέλεχος της Αρχή ερευνούσε και μια άλλη υπόθεση που αφορούσε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος για το οποίο υπάρχει ήδη πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διευθυντής που παραιτήθηκε δημοσιοποιώντας καταγγελτική επιστολή, φέρεται να ερευνούσε ροές χρήματος προς την Ελλάδα που προέρχονται από χώρες της… Νότιας Αμερικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Μετά την Κύπρο, έρευνα για ενδεχόμενες ροές χρήματος και από τη Βενεζουέλα φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από το στέλεχος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που παραιτήθηκε προ μερικών ημερών. Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που ερευνούσε τις συναλλαγές του «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη στην Κύπρο, τη χρηματοδότησή του από οφσόρ εταιρείες και τις σχέσεις του με ομάδα κύπριων δικηγόρων που είχαν επαφές με τη Βενεζουέλα.

Συναλλαγές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα αυτή έρευνα, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία που δόθηκε στην Αρχή. Μάλιστα υπήρχε συνεργασία με ελεγκτικές Αρχές της Αμερικής, που έχουν βάλει τις τελευταίες εβδομάδες στο «στόχαστρο» συναλλαγές μέσω δύο παραρτημάτων ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ (κυρίως στη Νέα Υόρκη) που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2015-2018 για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Καράκας.

Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζονταν οι δραστηριότητες περίπου 35 ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ) που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν.

Αυτά έγραφε το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί με ποιο τρόπο γινόταν η εκροή χρήματος από τη Βενεζουέλα προς την Ελλάδα, πώς αυτό το χρήμα «ξεπλενόταν» στη χώρα μας και ποιοι έκαναν τις συναλλαγές και για ποιο λόγο.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η υπόθεση Πετσίτη συνδέεται με το χρήμα από το Καράκας, όμως, υπάρχουν κομμάτια στο παζλ που «κουμπώνουν» άριστα. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν λέει ότι δε υπάρχει θέμα κι ότι είναι κατασκεύασμα της ΝΔ.

Για παράδειγμα, και με βάση τα όσα έχουν βγει στο φως:

1. Ο Πετσίτης ήταν από το τέλος του 2014 εκπρόσωπος δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου, εταιρείες που συνδέονται με off shore και τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

2. Ο Πετσίτης φαίνεται να είχε στενή σχέση με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου ο οποίος το 2013 είχε κοινό ταξίδι με τον Νίκο Παππά στην… Βενεζουέλα.

3. Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πολλάκις γιατί δεν αποκαλύπτει ποια off shore βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή».

4. Η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο βρήκε λογαριασμούς του Πετσίτη με χρήματα που δεν δικαιολογούνται.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί ότι ενδεχομένως να έλαβε βοήθεια από το καθεστώς Μαδούρο.

6. Είναι γνωστές οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη Βενεζουέλα.

7. Τον τελευταίο καιρό έχει αποκαλυφθεί ότι τουλάχιστον 8 αεροσκάφη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας έφτασαν στην Ελλάδα, σε μια χρονική στιγμή που υπάρχουν υπόνοιες για παράνομη εξαγωγή χρυσού από τη Βενεζουέλα.

8. Υπάρχουν και κάποιες περίεργες συναλλαγές στο χώρο των ακινήτων από εταιρείες που συνδέονται με χώρες της Νότιας Αμερικής. Μιλάμε για μερικά εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν στην κτηματαγορά για ακίνητα τα οποία σήμερα είναι εντελώς αναξιοποίητα.

9. Είναι γνωστή μια τριγωνική σχέση Μαξίμου – Πετσίτη – Λαυρεντιάδη με βασικό θέμα τη διευθέτηση χρέους 130 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

10. Ο Πετσίτης, ο σερβιτόρος μέχρι το 2014 ξαφνικά γίνεται απαραίτητος σε δικηγορικές εταιρείες, διαμένει σε βίλα, δηλώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, επισκέπτεται τη ΔΕΠΑ ως απεσταλμένος του Μαξίμου. Εκεί όπου τον βρίσκουμε συχνά – πυκνά να πανηγυρίζει δίπλα σε Τσίπρα, Παππά και Φλαμπουράρη. Τον έχουμε δει και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καισαριανή, τον έχουμε δει να αγκαλιάζεται με τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη κάτω από την εξέδρα του Αλέξη Τσίπρα στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον έχουν δει όλοι να περιφέρεται από μπαρ σε μπαρ και να δηλώνει «ο Μανώλης του Παππά».

Ολα αυτά μοιάζουν να είναι ασύνδετα, όμως, μπορεί να είναι τα κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ το οποίο έχει τρεις κορυφές: Αθήνα-Καράκας-Λάρνακα.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024