Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Διαλέξτε ΝΑΤΟ ή S-400

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία: Διαλέξτε ΝΑΤΟ ή S-400

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε ο Μάικ Πενς. Τι απαντά η Άγκυρα

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Απάντηση Αγκυρας

Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας, δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ, μέσω Twitter.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες που υπονομεύουν την συμμαχική άμυνα εναντίον των εχθρών της, συνεργαζόμενοι με τρομοκράτες που υπονομεύουν την  άμυνα μιας συμμάχου του ΝΑΤΟ, απέναντι στους εχθρούς της;» διερωτάται.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, λίγη ώρα αφότου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση» είπε ο Τσαβούσολγου και συνέχισε: «Ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή — ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Vice Pres. Mike Pence speaks at NATO 70th anniversary

HAPPENING NOW: Vice President Mike Pence speaks at NATO’s 70th anniversary. https://abcn.ws/2K3c1oO

Δημοσιεύτηκε από ABC News στις Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Την ίδια ώρα πάντως, κανονικά συνεχίζεται η εκπαίδευση τούρκων πιλότων σε αεροσκάφη τύπου F-35 στην αεροπορική βάση Λουκ, κοντά στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Άντριους, στο πρακτορείο Anadolu, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για «πάγωμα» της εκπαίδευσης.

«Δεν γνωρίζω κάτι για καθυστέρηση στην εκπαίδευση πιλότων στη βάση Λουκ, η εκπαίδευση συνεχίζεται, αλλά αν αλλάξει κάτι, θα σας ενημερώσουμε» πρόσθεσε ο Μάικ Άντριους.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024