Μπορεί επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να αναδείξει την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια ως σπουδαίο γεγονός ιστορικής σημασίας, ως την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα, έστω και αν δεν ήταν επίσημα, ήταν ο Κώστας Σημίτης. Εγινε πριν από 19 χρόνια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών με τον Κώστα Σημίτη να συναντάται στο Aleksandar Palace, με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της τότε πΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Εκείνη η άτυπη συνάντηση δεν έβγαλε ειδήσεις, κανείς δεν έμαθε αν συζητήθηκαν ονόματα ή άλλες συμφωνίες ενώ λίγο καιρό αργότερα οι σχέσεις ουσιαστικά πάγωσαν με την επικράτηση των εθνικιστών.

Πληροφορίες που έρχονται από τον Μάθιου Νίμιτς ανέφεραν ότι η μόνη στιγμή που και οι δύο πλευρές φάνηκαν έτοιμες να συμφωνήσουν ήταν τον Φεβρουάριο του 2001 όταν ο Κώστας Σημίτης και ο Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι έδειξαν να αποδέχονται την ονομασία «Ανω Μακεδονία», αλλά οι εθνοτικές αναταραχές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η διαδικασία.

Επίσης, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που πήγε στη γειτονική χώρα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1997.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας