Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EY: Μονόδρομος για την αγροτική βιομηχανία ο μετασχηματισμός

EY: Μονόδρομος για την αγροτική βιομηχανία ο μετασχηματισμός

Στο 2,9% η συμβολή της αγροτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας, υψηλότερη κατά 1,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εικόνα, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της αγροτικής βιομηχανίας, η οποία καλείται τα επόμενα χρόνια να ταΐσει 40% περισσότερους ανθρώπους, να παράγει 70% περισσότερη τροφή, αξιοποιώντας μόλις 10% περισσότερη γη, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η EY.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Θάνος Μαύρος, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Λειτουργιών της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, και Επικεφαλής του κλάδου Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανικού Εμπορίου της ΕΥ Νότιας Ευρώπης, δήλωσε: «Ο πληθυσμός της γης αυξάνει με αλματώδη ρυθμό, και αναμένεται να πλησιάσει τα 9,6 δις μέχρι το 2050. Οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών τροποποιούνται συνεχώς με την αναζήτηση προϊόντων LATTE (Local, Authentic, Traceable, Transparent, Ethical)».

Η αγροτική βιομηχανία, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ανταποκριθεί στις ακόλουθες βασικές προκλήσεις:

  • Να ταΐσει 40% περισσότερο πληθυσμό.
  • Να παράγει 70% περισσότερη τροφή.
  • Να αξιοποιήσει μόλις 10% περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.
  • Να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαύρος, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η εξελισσόμενη αγροτική βιομηχανία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Predictive Analytics, drones, autonomous tractors, blockchain, livestock technology, κλπ., μπορούν και θα βοηθήσουν σημαντικά. Καταλήγοντας, ΥΠΟΓΡΆΜΜΙΣΕ πως «η ΕΥ αναγνωρίζει τον κλάδο της αγροτικής βιομηχανίας (Agribusiness) ως εξαιρετικά σημαντικό για την εθνική οικονομία και επενδύει αναπτύσσοντας συνεχώς τις ικανότητές της, για να μπορέσει να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα του απαραίτητου οργανωτικού, λειτουργικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού».

Η αγροτική βιομηχανία στην Ελλάδα και οι αδυναμίες του κλάδου

Η κα Νατάσα Κουμπουρέλου, Senior Manager στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕY Ελλάδος, παρουσίασε την εικόνα της αγροτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Με καλλιεργούμενη γεωργική έκταση 32.541 τ.χλμ.1, από τα συνολικά 131.957 τ.χλμ. έκτασης της Ελλάδας, η αγροτική βιομηχανία δίκαια θεωρείται ως ένας βασικός κλάδος για την οικονομία της χώρας μας. «Ο κλάδος της αγροτικής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς, παρά τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να απασχολεί το 12% του ανθρώπινου δυναμικού και να αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας μας, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5% και 1,2% αντίστοιχα)», σημείωσε η κα Κουμπουρέλου.

Τις 28 βασικές προκλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου ανέδειξε η κα Κουμπουρέλου κατά την παρουσίασή της, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά την πολυποίκιλη παραγωγή και έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα, τον χαμηλό βαθμό εξαγωγών, την αναιμική οργάνωση πωλήσεων και δικτύων συνεργατών, τον χαμηλό βαθμό λειτουργικής ανταγωνιστικότητας με πολλαπλές μονάδες και εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, την ισχνή κοστολόγηση και συστήματα ελέγχου. «Αυτό έχει φέρει τις επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική κατάσταση, με το 40-65% των δανείων του κλάδου να είναι μη εξυπηρετούμενα», σημείωσε η κα Κουμπουρέλου, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική μεθοδολογία Λειτουργικής Αναδιάρθρωσης (Operational Restructuring) που έχει αναπτύξει η ΕΥ, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης (Financial Restructuring) και τις υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (People Advisory Services), με σημαντικά οφέλη για τον κλάδο.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024