Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Το απόλυτο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Το απόλυτο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Μπορεί ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν να κατήγαγε νίκη έναντι έναντι της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο έχασε σημαντικές πόλεις και δήμους , όπως την Άγκυρα και τη Σμύρνη ενώ σε θρίλερ συνεχίζεται να εξελίσσεται η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη

Μπορεί ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν να κατήγαγε νίκη έναντι έναντι της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο έχασε σημαντικές πόλεις και δήμους , όπως την Άγκυρα και τη Σμύρνη ενώ σε θρίλερ συνεχίζεται να εξελίσσεται η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η διαφορά ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ψήφους ενώ  και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν νικητές.

Είναι ενδεικτικό ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  AKP του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα  CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Το απόλυτο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη το απόλυτο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη. Ο εκλεκτός του τούρκου προέδρου Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχοντας καταμετρηθεί οι ψήφοι στο 98,8% των εκλογικών κέντρων φαίνεται πως λαμβάνει ποσοστό 47,7% έναντι 47,66%  του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Ανεξάρτητα πάντως μετά την τελική έκβαση στην Κωνσταντινούπολη,  τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές δείχνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά του στο 45,13% έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,24% έναντι 26,34% το 2014.

Κατά τα λοιπά, στην Άγκυρα ο Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα της χώρας με τον Μανσούρ Γιαβάς της αντιπολίτευσης να κερδίζει «καθαρά»  την κούρσα με ποσοστό 50,54% έναντι 47,27% του υποψηφίου του ΑΚΡ και πρώην υπουργού, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων.

Το CHP ωστόσο, κυριαρχεί στα παράλια και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στη Σμύρνη, στο Τεκίρνταγ, το Τσανάκαλε, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αντάλυα, το Χάταϊ, τη Σινόπη, το Εσκίσεχίρ, τα Άδανα, τη Μερσίνα.

Σημαντικές νίκες σε δήμους από το HDP

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερης σημασίας αναδεικνύεται η νίκη που κατέγραψε το  φιλοκουρδικό HDP το οποίο διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα υπό το καθεστώς διωγμών και απαγορεύσεων, ενώ αρκετά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή.

Το HDP κατάφερε να κερδίσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διώξεων τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία, με τις συγκεκριμένες επαρχίες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα με ιδιαίτερη αξία στο Σουλτάνο…

Σημειώνεται ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνο στη νοτιανατολική Τουρκία και στις υπόλοιπες περιοχές στήριξε τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Επεισόδια με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα πάντως, ήταν επεισοδιακές καθώς από τις συμπλοκές υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024