Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγείται ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο αφορά στην απόφασή του για δήμευση οικοπέδων των Ελλήνων της Χειμάρρας καθώς το Σάββατο αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας της κυβερνήσεως ΦΕΚ με το οποίο θα δινόταν το «πράσινο φως» για αυθαίρετη κρατικοποιήση οικοπέδων που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς.

Η Αθήνα είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως θα μπλοκάρει τη διαδικασία για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που επιβεβαιωνόντουσαν οι πληροφορίες ότι η αλβανική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε δήμευση περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα, γεγονός το οποίο φαίνεται πως «ταρακούνησε» τον αλβανό πρωθυπουργό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως  κρατάει επί του παρόντος «μικρό καλάθι» και περιμένει να δει αν η κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης με την απόσυρση του επίμαχου ΦΕΚ θα βάλει τέλος στις προσπάθειες δήμευσης ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα ή πρόκειται για μία ακόμη «τρίπλα» από πλευρά Αλβανίας.

Η οργάνωση Ομόνοια ανέφερε για το θέμα, πως «σε μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαφανίσει από την ιστοσελίδα της εφημερίδας της κυβέρνησης την απόφαση 172. Το κατά ποσό η απόφαση αυτή έχει νομική ισχύ το διερευνούν οι δικηγόροι μας, αλλά για άλλη μια φορά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα» .

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χειμαρριώτη.

Μήνυμα Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. Αναφερόμενος μάλιστα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας,  σημείωσε με νόημα ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν» υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο.

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας