Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενωμένοι οι  Άραβες ηγέτες εναντίον Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ενωμένοι οι Άραβες ηγέτες εναντίον Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι Άραβες ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση του ΝτόναλντΤραμπ να αναγνωρίσει ως ισραηλινά τα Υψίπεδα του Γκολάν, σχεδόν 4 μήνες μετά από την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Άραβες επικεφαλής κρατών, επί μακρόν διαιρεμένοι για περιφερειακά ζητήματα, καταδίκασαν από κοινού την αμερικανική απόφαση για αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, στο πλαίσιο της συνόδου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας. Οι Άραβες ηγέτες αντιμετωπίζουν νέα πρόκληση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως ισραηλινά τα Υψίπεδα του Γκολάν, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Στη σημερινή σύνοδο των Αράβων ηγετών,  κυριάρχησε το ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν και των παλαιστινιακών αιτημάτων για ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανοίγοντας την ετήσια σύνοδο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, η χώρα του οποίου είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε ότι «απορρίπτει πλήρως» τα όποια μέτρα έχουν αντίκτυπο στην εθνική κυριαρχία της Συρίας για τα Υψίπεδα του Γκολάν. Επανέλαβε την θέση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη διοργάνωση μίλησε και ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ο οποίος είπε ότι η σύνοδος θα πρέπει να στείλει μήνυμα για τη σημασία της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. «Η περιφερειακή και η διεθνής σταθερότητα θα πρέπει να προκύψουν μέσα από «μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση που περιλαμβάνει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και οδηγεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ», είπε ο Εσέμπσι.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η όποια λύση στη συριακή κρίση θα πρέπει να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν. Χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και χαιρέτισε τις προσπάθειες προς μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στην Αλγερία.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι «δεν είναι λύση να αγνοούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Μογκερίνι, απευθυνόμενη στη σύνοδο, τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών για τη Μέση Ανατολή είναι «η μοναδική βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την οριστική εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών».

«Όποιο μελλοντικό σχέδιο θα πρέπει να αναγνωρίζει τις διεθνώς συμφωνηθείσες παραμέτρους, ανάμεσά τους και εκείνες πάνω στις γραμμές του 1967 με τις αμοιβαία συμφωνηθείσες ανταλλαγές και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ίδια διοργάνωση μετά το 2017, όταν το Ριάντ και οι σύμμαχοί του επέβαλαν πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ στη Ντόχα. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσεγγίζει το Ιράν, κάτι το οποίο αρνείται η Ντόχα.

Πάντως, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι αποχώρησε από τη σύνοδο και έφυγε από την Τυνησία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP. Ο εμίρης, ο οποίος είχε φτάσει νωρίτερα σήμερα στην Τύνιδα για να συμμετάσχει στη σύνοδο, έφυγε από την χώρα χωρίς να εκφωνήσει την ομιλία του, μετέδωσε το ΤΑΡ. Κατά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ  QNA, ο εμίρης αποχώρησε αφού παραβρέθηκε στην έναρξη της συνόδου.

Οι ηγέτες του Σουδάν και της Αλγερίας δεν συμμετείχαν. καθώς οι χώρες τους δοκιμάζονται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024