Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη Reuters : Οι ΗΠΑ παρέχουν μυστικά πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία

Αποκάλυψη Reuters : Οι ΗΠΑ παρέχουν μυστικά πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι έχει εγκρίνει μυστικά έξι άδειες προς εταιρείες για τη διάθεση τεχνολογίας που συνδέεται με την πυρηνική ενέργεια, συναφείς υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι έχει εγκρίνει μυστικά έξι άδειες προς εταιρείες για τη διάθεση τεχνολογίας που συνδέεται με την πυρηνική ενέργεια, συναφείς υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτει έγγραφο το οποίο περιήλθε την Τετάρτη σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Σιωπηρή σύναψη συμφωνίας

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει σιωπηρά τη σύναψη πολύ ευρύτερης συμφωνίας για να διατεθεί στο βασίλειο αμερικανική τεχνολογία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό πως επιχειρεί να αποκτήσει τουλάχιστον δύο πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Εταιρείες από διάφορες χώρες — ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ρωσία — ανταγωνίζονται για το έργο. Ποια ή ποιες θα είναι η ανάδοχη ή οι ανάδοχες αναμένεται να αποκαλυφθεί φέτος από το Ριάντ.

Οι εγκρίσεις που υπέγραψε ο Πέρι (γνωστές ως «Part 810 authorizations») επιτρέπουν σε αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικό έργο ενόψει συμφωνίας, πάντως όχι να διαθέσουν εξοπλισμό προς εγκατάσταση σε εργοστάσιο, εξήγησε πηγή ενήμερη για τις άδειες που έχουν εγκριθεί, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το ότι υπεγράφησαν οι άδειες αποκάλυψε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Daily Beast.

Φόβοι για κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι εταιρείες ήταν εκείνες που ζήτησαν η κυβέρνηση Τραμπ να κρατήσει μυστικές τις εγκρίσεις των αδειών.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι εάν οι ΗΠΑ μοιραστούν πυρηνική τεχνολογία με τη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν δυνητικά να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS πέρυσι ότι το βασίλειο θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, εάν το πράξει το Ιράν, το οποίο θεωρείται από το Ριάντ βασικός αντίπαλός του στην περιοχή.

Οι ανησυχίες στο Κογκρέσο

Επιπλέον, το βασίλειο αντιδρά στην αμερικανική αξίωση η όποια πώληση να συνοδεύεται από δύο ρήτρες που θα το εμποδίσουν από το να αποκτήσει υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων μυστικά: την απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου αλλά και της επανεπεξεργασίας αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου.

Οι ανησυχίες στο Κογκρέσο για την πώληση πυρηνικής τεχνολογίας και τη διάθεση τεχνογνωσίας στη Σαουδική Αραβία εντάθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου του 2018, αφού ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι άδειες εγκρίθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο δεν γίνεται σαφές στο έγγραφο που είδε το Reuters εάν κάποια από αυτές υπεγράφη μετά τον φόνο του Κασόγκι.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Μπραντ Σέρμαν ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που έλαβαν τις άδειες αυτές, ως τα μέσα Απριλίου.

Καταγγελίες των Δημοκρατικών

Ο Πομπέο απάντησε ότι θα το εξετάσει. Ο Σέρμαν κατήγγειλε εξάλλου ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αποφύγει το Κογκρέσο όσον αφορά τη διάθεση πυρηνικής τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο αντέτεινε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι η όποια συμφωνία για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Τον περασμένο μήνα, βουλευτές των Δημοκρατικών κατήγγειλαν ότι στελέχη του Λευκού Οίκου αψηφούν τις προειδοποιήσεις πως μπορεί να παραβιάζουν τον νόμο, συνεργαζόμενοι με πρώην αξιωματούχους και τον όμιλο IP3 International, για να προωθήσουν συμφωνία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Αγνοείται εάν η IP3 International συγκαταλέγεται στις εταιρείες που έλαβαν άδειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024