Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου

Ποιος είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου

Tον Νοέμβριο του 2018 σε δηλώσεις του στο Reuters είχε αναφέρει πως έχει παρουσιαστεί μεγάλη μείωση στις καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανόνων που εφαρμόζει η χώρα μας όσο αφορά την διαφάνεια και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αποτελεί την επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Μία επιλογή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τον δεύτερο τη τάξει στην εποπτική Αρχή, ειδικά μετά την αποχώρηση του άλλου εκτελεστικού συμβούλου, Γιώργου Συρίχα.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου σπούδασε στο University College London (UCL) το 1996 με BSc στα Οικονομικά (First Class Honours και βραβείο πανεπιστημίου για την απόδοσή του στα οικονομικά). Το 2001, αποφοίτησε από το London Business School με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διάκριση (ανώτατο 10% της χρονιάς). Μετέπειτα, εργοδοτήθηκε από την UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική και έφθασε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας.

Ήταν επικεφαλής της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ταυτόχρονα επικεφαλής Υποδομών & Παραχωρήσεων / Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων, εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια (NASDAQ και NYSE), δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και χρηματοδοτήσεις έργων.

O κ. Ηροδότου επιλέγηκε τον Ιούνιο του 2014 στη θέση του Επιτρόπου Αποκρατικοποιήσεων, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Παρόλο που από πλευράς τεχνοκρατικής, όλη η απαιτούμενη προεργασία υλοποιήθηκε, εντούτοις, το θέμα σκάλωσε σε πολιτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Στη συνέχεια και λίγο μετά την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων διορίστηκε τον Μάρτιο του 2017 ως Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Tον Νοέμβριο του 2018 σε δηλώσεις του στο Reuters είχε αναφέρει πως έχει παρουσιαστεί μεγάλη μείωση στις καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανόνων που εφαρμόζει η χώρα μας όσο αφορά την διαφάνεια και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πιο πρόσφατα μιλώντας στο συνέδριο The 17th Annual European Financial Services για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, τόνισε πως για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα η υλοποίηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα επωφεληθούν πρώτα και πάνω απ’ όλα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όχι μόνο της κυπριακής οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής. Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε ο Κ. Ηροδότου, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για πετυχημένη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς, αφού δεν θα εξυπηρετεί τους βασικούς σκοπούς δημιουργίας της. Εξίσου σημαντικό, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ηροδότου, είναι να διασφαλιστεί πως οι μικρότερες τράπεζες τη Ευρώπης θα συνεχίσουν όχι απλώς να επιβιώνουν αλλά και να αναπτύσσονται στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών που αφορούν τον τραπεζικό τομέα καθώς και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Πηγή: Philenews

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024