Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλίδης: ΗΠΑ και Κύπρος επιθυμούν ενίσχυση των σχέσεων

Χριστοδουλίδης: ΗΠΑ και Κύπρος επιθυμούν ενίσχυση των σχέσεων

Σειρά επαφών είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε και στο συνέδριο του AIPAC

Σειρά επαφών είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε και στο συνέδριο του AIPAC.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ανάμεσα στα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν: «Το πρώτο είναι η αναγνώριση των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή μέσα από τις τριμερείς συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Όλες αυτές οι τριμερείς συνεργασίες αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην ιδέα για τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας αυτών των κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «όπου μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και μέσα από κοινές δράσεις θα λαμβάνονται ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε από κοινού και τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της περιοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την τριμερή στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως σε επίπεδο ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών θα υπάρξει συζήτηση έτσι ώστε να συμφωνήσουμε σε κάποια άλλα θέματα πέρα από τα θέματα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας που μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ξεκινώντας από την υλοποίηση της Δήλωσης Προθέσεων που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει ανταλλαγή δράσεων, ιδεών για το πως θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, έγινε συζήτηση για την ανάγκη καθορισμού συνάντησης σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στον πρόεδρο της δημοκρατίας  και τον Αμερικανό πρόεδρο. Συζητήθηκε το θέμα για αναβάθμιση της συμφωνίας που έχουμε για αποφυγή διπλής φορολογίας κάτι που θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επίσης και το θέμα της άρσης του εμπάργκο, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο θέμα ήταν το κυπριακό, με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην περιοχή και με τον ρόλο της Τουρκίας, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

«Μεταφέραμε το μήνυμα και χαιρόμαστε που από πλευράς των ΗΠΑ μοιράζονται αυτή την ανάγκη, για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης σύμφωνα με το philenews.com.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024