Αποδυναμωμένη, αλλά και αποφασισμένη για μια τελευταία προσπάθεια προκειμένου σώσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit αναμένεται να εμφανιστεί η Τερέζα Μέι ενώπιον των βουλευτών των Τόρις την Τετάρτη, την ώρα που αυξάνεται ασφυκτικά η πίεση για παραίτησή της.

Σύμφωνα με φήμες που διακινούνται στο νησί, η Μέι θα ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης ώστε να αποσπάσει το πολυπόθητο για την ίδια «ναι» στη συμφωνία από βουλευτές που την έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει θετική ανταπόκριση, η Τ. Μέι δεν αποκλείεται να φέρει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ στη Βουλή την Πέμπτη.

Αν και η ίδια δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, οι συνεργάτες της φέρονται να πλησίασαν τους εσωκομματικούς αντιπάλους και επικριτές της (όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντάνκαν Σμιθ και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ) για να διερευνήσουν τις προθέσεις τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι κρούσεις δεν ήταν πολύ επιτυχημένες, ωστόσο κάποιοι από αυτούς, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, υπό τον φόβο μήπως δεν υπάρξει ποτέ Brexit, φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

«Αν την καταψηφίσουμε και πάλι, υπάρχει μια ευδιάκριτη και εντεινόμενη αίσθηση ότι δεν θα φύγουμε καθόλου. Αυτός είναι ο κίνδυνος» δήλωσε ο Τζόνσον.

Μετά και τις εξελίξεις της Δευτέρας, με τις οποίες ο έλεγχος της διαδικασίας του Brexit έχει περάσει πια στο κοινοβούλιο, την Τετάρτη θα διεξαχθούν σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της πριν την επαναφέρει για τρίτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων, μη εγκαταλείποντας τη μάχη που δίνει.