Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοφανής εξέλιξη : Η Βουλή παίρνει τον έλεγχο του Brexit από τη Μέι!

Πρωτοφανής εξέλιξη : Η Βουλή παίρνει τον έλεγχο του Brexit από τη Μέι!

Σημαντική τροπολογία που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ, εγκρίθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, Ολιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσω των οποίων οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα υποδεικνύει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμη και εάν ψηφιστεί από τους βουλευτές.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαμορφώνει επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον»

Επισημαίνει επίσης ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ, και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Τρεις παραιτήσεις υφυπουργών

Αλλά, η κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Δευτέρας είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγο τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλιστερ Μπάρτ, και ο υφυπουργός Υγείας, Στίβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει  μια συμφωνία» αποχώρησης.

Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (314 κατά και 311 υπέρ), η Τερέζα Μέι κέρδισε τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, η οποία προέβλεπε ότι εάν απομείνουν εφτά μέρες για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει πρόταση για το κατά πόσο οι βουλευτές εγκρίνουν τέτοιο αποτέλεσμα.

Επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία μία ακόμη τροπολογία του Εργατικού Κόμματος, που ζητούσε να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε σειρά από επιλογές για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες το σχέδιο των Εργατικών, η πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0», η τελωνειακή ένωση και το δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψηφοφορία η τροπολογία αποσύρθηκε.

Κόρμπιν: Θέλω να συγχαρώ τη Βουλή

«Θέλω να συγχαρώ τη Βουλή για την ανάληψη του ελέγχου. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν μία επαίσχυντη αποτυχία και αυτή η Βουλή πρέπει να βρει τώρα λύση», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την έγκριση από τους βουλευτές της τροπολογίας που επιτρέπει τη διεξαγωγή την Τετάρτη σειράς ψηφοφοριών προκειμένου να αναζητηθεί άλλη λύση στο Brexit από αυτή που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση και απορρίφθηκε δύο φορές.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό τι θα αποφασιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέλη της που έχουν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν για να βρεθεί συναινετική λύση.

Τόνισε, επίσης, ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα, προς επιβεβαίωση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί. «Εκεί όπου αυτή η κυβέρνηση απέτυχε, το κοινοβούλιο πρέπει – και το πιστεύω – να πετύχει» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024