Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ατακτη υποχώρηση για τη ρύθμιση που επέτρεπε σε offshore να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς

Ατακτη υποχώρηση για τη ρύθμιση που επέτρεπε σε offshore να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς

Σε άτακτη υποχώρηση δείχνει να υποχρεώνεται η κυβέρνηση, όσον αφορά την διάταξη η οποία έδινε αναδρομικά το δικαίωμα σε offshore εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει κρατικούς διαγωνισμούς

Σε άτακτη υποχώρηση δείχνει να υποχρεώνεται η κυβέρνηση, όσον αφορά την διάταξη η οποία έδινε αναδρομικά το δικαίωμα σε offshore εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει κρατικούς διαγωνισμούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, υπό το βάρος των επικρίσεων ο Στέργιος Πιτσιόρλας προανήγγειλε την απόσυρση της διάταξης με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη ρύθμιση ως φωτογραφική, τονίζοντας ότι  στοχεύει σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αλλοιώνει τον υγιή ανταγωνισμό.

Και έστω και αν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, επιχείρησε να καταρρίψει τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από την κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι υπήρξαν προς το Υπουργείο αιτήματα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου  εταιρείες που συνδέονται με παραδείσιες offshore να μπορούν να λάβουν μέρος σε εν εξελίξει διαγωνισμούς, επειδή όπως είπε κάποιοι επισημαίνουν ότι έχουν στο καταστατικό τους συμμετοχές σε εξωχώριες εταιρείες που δεν ανήκουν πια σε μη συνεργάσιμες χώρες και άρα αποκλείονται άνευ λόγου.

Στο τέλος ωστόσο, παρά το ότι ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή τη ρύθμιση επικαιροποίησης της λίστας των εταιριών και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί λογική την αναδρομική ισχύ, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές δέχτηκε να αποσύρει τη δεύτερη παράγραφο της διάταξης.

Είναι λάθος

«Από την στιγμή που η αντιπολίτευση τη θεωρεί φωτογραφική ας το απαλείψουμε. Όμως σας λέω ότι είναι λάθος. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα.  Δεν έχω πρόβλημα να το πάρουμε πίσω γιατί στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σκέψη να εξυπηρετήσουμε κάποιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο είναι το άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που επικαιροποιεί τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, όπου απαγορεύεται να εδρεύουν offshore, οι οποίες επιθυμούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα και να την εναρμονίσει με τις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη παράγραφος προβλέπει αναδρομικό χαρακτήρα  στο συγκεκριμένο άρθρο, επιτρέποντας έτσι σε συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρίες να μετέχουν σε διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση να μην έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές.

Η επίμαχη παράγραφος τροποποιεί επί της ουσίας εκ των υστέρων τις διακηρύξεις των διαγωνισμών,  επιτρέποντας σε εταιρείες που διεκδικούν δημόσια έργα αλλά απορρίφθηκαν επειδή είχαν έδρα τον Παναμά, τις Αντίλλες, το νησάκι της Καραϊβικής Αγία Λουκία κι άλλα να επανέλθουν και χαρακτηρίστηκε φωτογραφική από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Η δεύτερη παράγραφος (σ.σ. άρθρου 40) είναι ανεξήγητη, καθώς δίνει μερική αναδρομικότητα. Εγείρονται ερωτηματικά ότι εξυπηρετείτε συγκεκριμένες offshore εταιρίες που μετέχουν σε ενε εξελίξει διαγωνισμούς. Ακόμα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  επισημαίνει ότι ενδεχομένως ελέγχεται με βάση την αρχή ίσης μεταχείρισης. Δεν μπορείτε να αλλάζετε την διακήρυξη ενός διαγωνισμού εκ των υστέρων. Αποτελεί αθέμιτο  ανταγωνισμό. Να αποσύρετε την παράγραφο δύο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αντιθέτως είναι ύποπτη διάταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Δήμας εκ μέρους της ΝΔ, ενώ εξηγήσεις απαίτησε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «φωτογραφική», τονίζοντας ότι: «Θα θεωρήσουμε ότι κάποιος ήξερε πως ενώ ήταν απαγορευτικό γι’ αυτόν να καταθέσει αίτηση σε ένα διαγωνισμό γνώριζε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με αναδρομικότητα και υπέβαλλε αίτηση».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024