Αν και δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς -όπως διεφάνη από το EWG- για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Την πληροφορίας ότι επίκειται η κατάθεση του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη στη Βουλή ακόμη και απόψε -ή το αργότερο αύριο το πρωί- επιβεβαίωσε στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αυτήν την ώρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα υπάρξουν εξελίξεις για την α΄κατοικία» είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και στο χθεσινό EWG δεν υπήρξε αποτέλεσμα για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, μια κίνηση στην οποία δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να μην θεωρηθεί μονομερής κίνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στο σημείο των περιουσιακών κριτηρίων και οι θεσμοί στο σημείο της ένταξης των επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαβουλεύσεις για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας θα συνεχιστούν το αργότερο έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου και το βέβαιο είναι πως καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επαφές που θα γίνουν στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι επιστρέφουν τη Δευτέρα 1η Απριλίου για να ολοκληρωθεί η 2η και να αρχίσει η 3η αξιολόγηση.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια να «παγώσει», δηλαδή να μην προωθηθεί προς ψήφιση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες «διορθώσεις» βάσει αυτών που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών άλλωστε εξαρτάται και η εκταμίευση του περίπου ενός δισ. ευρώ.

Οι διαφορές

Οι διαφορές που μέχρι τώρα χωρίζουν την κυβέρνηση με τους θεσμούς είναι σημαντικές. Οι θεσμοί θέλουν να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Παράλληλα, επιθυμούν να εισαχθεί όριο 100.000 ευρώ στη συνολική οφειλή από ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο είναι «κουρεμένο» κατά περίπου 23% σε σχέση με τα 130.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.

Οι θεσμοί θέλουν να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά μέσα τρέχουσας αποτίμησης άνω των 20.000 ευρώ.

Το μεγάλο παζάρι γίνεται για τα επιχειρηματικά δάνεια. Εάν οι δανειστές αποδεχθούν τελικά την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο, θέλουν να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τόσο στο ύψος της οφειλής (50.000 ευρώ) όσο και στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (130.000 ευρώ).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο