Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού προκειμένου να αποκτήσει και επίσημα σάρκα και οστά η συμφωνία για μόνιμη παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Κύπρο.

Κύπρος και Γαλλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόλου που διαδραματίζει το νησί στην περιοχή.

Επίσημη κύρωση της συμφωνίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με το Παρίσι, προχωρεί τις επόμενες βδομάδες και στην επίσημη κύρωση της συμφωνίας η οποία προνοεί παραχώρηση χώρου στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το SigmaLive ανέφεραν ότι σ’ αυτό το στάδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών, για να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη συμφωνία, η οποία θα αφορά τις παραχωρήσεις στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Οπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και οι εξαγγελίες από επίσημα χείλη.

Η Γαλλία είναι «σύμμαχος της χώρας μας»

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας προ εβδομάδων στο περιθώριο του μνημοσύνου του Γρηγόρη Αυξεντίου, είχε αναφέρει ότι η Γαλλία είναι «σύμμαχος της χώρας μας».

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών στρατιωτικών μας σχέσεων γίνονται συνεχώς ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Οι ενέργειες αυτές, όπως είχε αναφέρει, αφορούν το Μαρί είτε την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Οι διεργασίες αυτές εξελίσσονται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δυο χώρες, οι οποίες αρχικά είχαν υπογραφεί το 2007 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Λιλλήκα και Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Οι συμφωνίες αυτές αναβαθμίστηκαν το 2017 μεταξύ του κύπριου και του γάλλου υπουργών Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαίδη και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Πηγή: sigmalive