Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τη μονομερή ενέργεια, τώρα με την «βούλα» των θεσμών: Η κυβέρνηση παίζει με την πρώτη κατοικία

Από τη μονομερή ενέργεια, τώρα με την «βούλα» των θεσμών: Η κυβέρνηση παίζει με την πρώτη κατοικία

Προχθές η κυβέρνηση προειδοποιούσε για μονομερή κίνηση, αλλά μετά τα μηνύματα των δανειστών αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ετσι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε τελικά την Παρασκευή και τα νεώτερα αναμένονται μετά το EWG της Δευτέρας.

Πίσω έκανε τελικά η κυβέρνηση στην μονομερή κίνηση για κατάθεση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας την Παρασκευή, όπως η ίδια διατυμπάνιζε προς πάσα κατεύθυνση.

Η μονομερής ενέργεια δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια «πιστολιά» στον αέρα μήπως και τρομάξουν οι δανειστές, αλλά τελικά από ό,τι φάνηκε, δεν ήταν απολύτως τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή «ρουκέτα».

Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη τον οποίο περιμένουν με αγωνία οι δανειολήπτες αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα την κυβέρνησης, τις τράπεζες καθώς και τους ευρωπαίους θεσμούς. Οι τελευταίοι άλλωστε έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τυχόν κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία χωρίς συναίνεση με τους θεσμούς θα έθετε σε δυσμενή κατάσταση τις σχέσεις ανάμεσά τους με πάγωμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Oι θεσμοί εξέφρασαν και την δυσαρέσκεια τους για την πρόθεση που φάνηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση του νέου νόμου. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συνεχείς τηλεδιασκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση και το νομοθέτημα να κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη τους, πλην όμως αυτό,  δεν κατέστη δυνατόν.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς  στόχος της κυβέρνησης, είναι η ρύθμιση, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, να κατατεθεί και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του Euroworking Group τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, όπως θα έχουν εξελιχθεί ως τότε. Από τα όσα θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες, μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί το πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας και ψήφισης των επίμαχων διατάξεων.

Τα «αγκάθια»

Τρία είναι τα μεγάλα αγκάθια που ακόμη τις δύο πλευρές. Οι θεσμοί εξακολουθούν να διαφωνούν με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει την περίμετρο προστασίας σε μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών.

Επίσης, η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών προέβλεπε να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ. Όμως οι θεσμοί ζητούν το όριο οφειλής να χαμηλώσει δραστικά και συγκεκριμένα στα 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στα 180.000 ευρώ και έως 230.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Αναφορικά με τις καταθέσεις του οφειλέτη ζητείται να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ αν και η κυβέρνηση είχε προτείνει τα 50.000 ευρώ.

Μειώσεις ζητούν οι θεσμοί και σε ότι αφορά την αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη αλλά και των εισοδηματικών ορίων των δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου παραμένει ως έχει. Ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης που βρίσκεται στην Βουλή την Τετάρτη.

Η ιδέα είναι η τροπολογία να αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και μετά την ψήφιση της ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εκταμίευση της δόσης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024