Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση χωρίς προηγούμενο Μακρόν, Μέρκελ, Τζινπίνγκ στο Παρίσι

Συνάντηση χωρίς προηγούμενο Μακρόν, Μέρκελ, Τζινπίνγκ στο Παρίσι

Το Παρίσι και το Βερολίνο θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με την Κίνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης χωρίς προηγούμενο των ηγετών τους στο Παρίσι.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, που αναμενόταν να θέσουν το βράδυ της Πέμπτης τις πρώτες βάσεις κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Κίνα, θα αναζητήσουν την Τρίτη «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

Στη συνάντηση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ελιζέ.

Αναζήτηση «σημείων σύγκλισης»

Στόχος θα είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Τη θεωρούμε αναγκαία διότι για την υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας η συζήτηση οφείλει να περάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτή της Γαλλίας», εξήγησε το Ελιζέ.

Η τετραμερής αυτή συνάντηση θα ακολουθήσει την πρώτη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για την Κίνα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ, που εκφράζουν ανησυχία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου στη Γηραιά Ηπειρο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, ο Μακρόν χαιρέτισε χθες αυτή την «ευρωπαϊκή αφύπνιση», όπως τη βλέπει.

Οι «νέοι δρόμοι του μεταξιού»

Τη συζήτηση που αναμενόταν να γίνει χθες βράδυ – που όμως επισκιάστηκε από τις συνομιλίες για το Brexit, το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής – ζήτησαν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Επρόκειτο να είναι η πρώτη μεταξύ των 28 για την Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ άρχιζε περιοδεία στην Ευρώπη – στην Ιταλία, στο Μονακό και τη Γαλλία – για να υπερασπιστεί και να προωθήσει το σχέδιό του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Τα σχέδια του Πεκίνου βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Ιταλία, με τη Ρώμη να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υπογράψει πρωτόκολλο με την Κίνα για τη συμμετοχή της στο τεράστιο πρόγραμμα οικοδόμησης υποδομών, που είχε ανακοινωθεί το 2013.

Το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», κολοσσιαίων διαστάσεων, προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και βιομηχανικών πάρκων με τη δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν

Στο δείπνο σχεδιαζόταν να διαμορφωθούν κοινές θέσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας την 9η Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επενδύσεις που ανακοινώνει το Πεκίνο στην ΕΕ, ειδικά σε χώρες στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της, που αναζητούν κεφάλαια.

Οι εξαγορές εταιρειών και υποδομών σε τομείς στρατηγικής σημασίας (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική…) επιτρέπουν στο Πεκίνο να αποκτά ειδίκευση σε τεχνολογίες-κλειδιά με «δόλιο» τρόπο, σύμφωνα με την ΕΕ, διότι οι κυριότερες κινεζικές εταιρείες είτε επιδοτούνται είτε ελέγχονται από το κράτος.

Αρκετές από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ εξάλλου διερωτώνται για τους κινδύνους κατασκοπείας του Πεκίνου εάν χρησιμοποιήσουν για τα μελλοντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς υπό ανάπτυξη τεχνολογίες του ομίλου Huawei.

Κείμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιέχει δέκα θέσεις επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών.

«Κοινή προσέγγιση της ΕΕ»

Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» ως προς τα δίκτυα 5G και αναγγέλλει ευρωπαϊκή οδηγία γα το ζήτημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα όργανα για τη διαχείριση των σχέσεών τους με τους Κινέζους, ειδικά στο πεδίο του αντιντάμπινγκ και του ελέγχου των ξένων επενδύσεων.

Σήμερα, ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, πριν ταξιδέψει στο πριγκιπάτο του Μονακό και κατόπιν στη Γαλλία.

Ο Ματαρέλα σημείωσε νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του πως η Ρώμη θα επιδιώξει να υπάρξει «η μέγιστη διαφάνεια» στις διμερείς σχέσεις της με το Πεκίνο.

Ανησυχούν και οι ΗΠΑ

Η Ιταλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και για τον Ματαρέλα προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξουν «όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατόν», διασφάλιση επενδύσεων, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση προς κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Πέραν της ΕΕ, η ένταξη της Ιταλίας στο κινεζικό σχέδιο ανησυχεί επίσης τις ΗΠΑ, που θεωρούν πως το Πεκίνο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην καρδιά της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024