Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής: Απρόθυμη η ΕΕ για παράταση του Βrexit μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Σύνοδος Κορυφής: Απρόθυμη η ΕΕ για παράταση του Βrexit μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Τερέζα Μέι μικρή παράταση για το Brexit μόνο εφόσον εγκριθεί πρώτα η συμφωνία αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μέρα σημαντικότατων αποφάσεων για το Brexit είναι η σημερινή, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση του Βrexit μέχρι της 30 Ιουνίου.

Το «μενού» της σημερινής Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις για  το Brexit, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, για θέματα ανταγωνιστικότητας της ενιαίας αγοράς και για την κλιματική αλλαγή. Το Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους ηγέτες της Ε.Ε. να τοποθετούνται επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με δηλώσεις του χθες στον Τύπο σημείωσε πως μια μικρή παράταση στο Brexit θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Το ίδιο επανέλαβαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι σήμερα στη Σύνοδο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατά μίας τρίμηνης αναβολής – Απαισιόδοξος ο Γιούνκερ

Η Κομισιόν είναι αντίθετη σε μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απόφαση για το Brexit κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς την Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια. Δεν θα γίνει ούτε μετα-διαπραγμάτευση ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις».

«Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Tαγιάνι: Η όποια παράταση δεν πρέπει να ξεπερνά την 18η Απριλίου

H τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις Ευρωεκλογές είναι η 18η Απριλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την παρέμβασή του στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου», τελευταία προθεσμία προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου.

Ο Αν. Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι «όποια παράταση ξεπερνάει» την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και θα προκαλέσει «νομικά προβλήματα».

Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου προτείνουν οι 27 της ΕΕ

Σε χθεσινή άτυπη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Προτιμήθηκε μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).

Μέρκελ: Καλύτερη η παράταση από την άτακτη έξοδο

Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Μία παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία. Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα». Η κυρία Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μακρόν και υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες: Υπέρ της αναβολής μόνο αν υπάρχει «ξεκάθαρο σχέδιο» από Μέι

Ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στις δηλώσεις τους.

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο Oλλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης…εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

H πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024