Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit προσανατολίζονται να δώσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τερέζα Μέι, υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι «27», η ΕΕ θα δώσει παράταση στη Βρετανία, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα» αναφέρεται στο κείμενο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας»  δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

Το κείμενο επαναλαμβάνει, επίσης, ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.

Το μήνυμα από τις έως δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ προς το Λονδίνο είναι πως θα πουν το «ναι» στην αναβολή, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μία μικρή αναβολή, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προανήγγειλε νέα έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν οι βρετανοί βουλευτές απορρίψουν για τρίτη φορά τη συμφωνία για το Brexit.

«Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε και δεύτερη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.