Η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων έχει ξανανοίξει, μετά σχεδόν 25 χρόνια, τον φάκελο με το τραγικό συμβάν της 10ης Απριλίου 1994, γνωστό ως «σφαγή του Πεσκέπι» [Masakra e Peshkëpisë], όπως αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα.

Προκάλεσε έκπληξη

Προκάλεσε έκπληξη η απόφαση στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 του Εισαγγελέα Ευγκέν Μπέτσι να «ξεθάψει» φάκελο μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, ο οποίος δεν είχε ερευνηθεί λεπτομερώς στο παρελθόν.

Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο εισαγγελέας έβγαλε τον φάκελο από το αρχείο με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την πιο σοβαρή επίθεση στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα.

Η υπόθεση με τους έλληνες κομάντος

Η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης από έλληνες κομάντος εξτρεμιστές [komando ekstremistësh grekë], σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στον συνοριακό σταθμό του χωριού Πεσκέπι στο Αργυρόκαστρο, είχε ξεχασθεί εδώ και καιρό.

Η έρευνα για το περιστατικό αυτό, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο «μάρτυρες του έθνους», όπως χαρακτηρίζονται στο αλβανικό δημοσίευμα, ο διοικητής της μονάδας Φατμίρ Σέχου και ο στρατιώτης Αρσέν Γκίνι, δεν έφθασε ποτέ στο τέλος της.

Ο εισαγγελέας Ευγκέν Μπέτσι είναι αποφασισμένος μαζί με τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής που διαχειρίζονται το σύνολο της έρευνας, να αφήσουν σειρά άλλων ερευνητικών εργασιών και να ασχοληθούν με το θέμα αυτό.

«Ηρθαν από την Ελλάδα»

Το συμβάν έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία των «δράσεων για σκοπούς τρομοκρατίας» που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Σύμφωνα με εικασίες, η επίθεση εναντίον των αλβανών στρατιωτών έγινε από κομάντος που ήρθαν από την ελληνική επικράτεια.

Οι δράστες της σφαγής είχαν πυροβολήσει εννέα φορές με φυσίγγια από τρία κυνηγετικά όπλα διαμετρήματος 12 mm.

Είχε ξανανοίξει το 2006

Η αλβανική ιστοσελίδα «Shqiptarja.com», σημειώνει ότι αυτό το αρχείο είχε ξανανοίξει για τελευταία φορά από την Εισαγγελία του Αργυροκάστρου τον Μάιο του 2006, όταν ο δικηγόρος Ιλίρ Μαλίντι είχε αναφέρει σε εφημερίδα ότι οι δράστες της σφαγής του Πεσκέπι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Μαλίντι, οι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της οργάνωσης «ΜΑΒΗ» [Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου] και τα λεηλατημένα όπλα βρέθηκαν στο συνοριακό ταχυδρομείο και οι κάτοχοί τους καταδικάστηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη μόνο για «παράνομη κατοχή όπλων» και όχι για την επίθεση στον συνοριακό σταθμό του χωριού Πεσκέπι.

Ωστόσο, η επανεξέταση της έρευνας το 2006 δεν έφερε αποτελέσματα και ο φάκελος μπήκε πάλι στο αρχείο.

Θα ανακριθούν 41 αλβανοί πολίτες

Τώρα, στις 10 Απριλίου 2019 συμπληρώνονται 25 χρόνια από το συμβάν στον μεθοριακό σταθμό Αλβανίας – Ελλάδας.

Ο εισαγγελέας του Αργυροκάστρου έχει ετοιμάσει κατάλογο 41 ατόμων που εμπλέκονται ποικιλότροπα με το συμβάν και θα εξετασθούν από εισαγγελείς και αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής.

Επιστολή στις ελληνικές αρχές

Για την πλήρη και διεξοδική διερεύνηση αυτής της ποινικής διαδικασίας, η Εισαγγελία για Σοβαρά Εγκλήματα αναμένεται να ζητήσει πληροφορίες μέσω επιστολής από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες.

Θα ζητηθούν πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους συλληφθέντες στις 19 Μαρτίου του 1995 στην Ελλάδα, από τους οποίους κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Ταυτόχρονα, θα ζητηθούν τα πλήρη ονόματα αυτών των προσώπων, η ποσότητα των όπλων και των πυρομαχικών που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα, ο τύπος τους και οι σειριακοί αριθμοί τους.

Θα ζητηθεί η δραστηριότητα αυτών των ατόμων στην Ελλάδα καθώς και το πού βρίσκονται σήμερα, διερευνώντας τη σχέση τους με το συμβάν του Πεσκέπι.

Πηγή: echedoros-a.gr