Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το άλμα του τίγρη»

«Το άλμα του τίγρη»

Τι έκαναν οι Εσθονοί; Με ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Το άλμα του τίγρη» τοποθέτησαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 υπολογιστές σε όλα τα σχολεία οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους

Φίλος της στήλης χρειάστηκε να επισκεφτεί το ΙΚΑ Χαλανδρίου. Είχε κάνει εγχείρηση και μέρος του μισθού του θα έπρεπε να καταβληθεί από το ΙΚΑ. Τα χαρτιά του ήταν άψογα και ο υπάλληλος στο Τμήμα Παροχών τον ενημέρωσε πως για να εγκριθεί η πληρωμή έλειπε μόνο η καταχώριση του τραπεζικού του λογαριασμού στο σύστημα.

Για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε να πάει στο Μητρώο. Ο υπάλληλος όμως τον ενημέρωσε και για κάτι άλλο: «Επειδή θα χρειαστούν τη φωτοτυπία του ΙBAN και το φωτοτυπικό έχει χαλάσει, βγάλε πρώτα μια φωτοτυπία τον λογαριασμό εκτός του κτιρίου για να μην ταλαιπωρηθείς». Ετσι και έγινε.

Με τη φωτοτυπία στο χέρι ο πολίτης ανέβηκε στην αίθουσα του Μητρώου όπου αντίκρισε μια τριτοκοσμική εικόνα. Το μηχάνημα που εξέδιδε τους αριθμούς προτεραιότητας ήταν χαλασμένο. Υπήρχε ένα τετράδιο όπου ο κάθε πολίτης έγγραφε το όνομά του όταν προσερχόταν στην αίθουσα και δίπλα τον αριθμό προτεραιότητας. Οταν τελείωνε τη δουλειά του, έσβηνε το όνομά του. Ολα αυτά εν έτει 2019.

Με αφορμή την παραπάνω εμπειρία, μας ήρθε στον νου το παράδειγμα της Εσθονίας. Μιας φτωχής χώρας που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ευτύχησε να είχε μια εμπνευσμένη κυβέρνηση που επένδυσε πολλά στην ψηφιακή οικονομία. Τι έκαναν οι Εσθονοί; Με ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Το άλμα του τίγρη» τοποθέτησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπολογιστές σε όλα τα σχολεία οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και τα παιδιά από μικρά εξοικειώθηκαν με την τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα εγκατέστησαν WiFi σε όλα τα χωριά για να εξαλείψουν το ψηφιακό χάσμα γενεών.

Σήμερα στην Εσθονία, όταν ένα παιδι γεννιέται, τα στοιχεία του διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από το μαιευτήριο στον δήμο και στο ασφαλιστικό ταμείο. Εμείς εδώ πρέπει να χάσουμε τρία μεροκάματα για αυτές τις διατυπώσεις. Στην Εσθονία, για να πάρεις ένα φάρμακο πηγαίνεις  στο φαρμακείο, δείχνεις την ταυτότητά σου και εκείνο έχει λάβει τη συνταγή online από τον γιατρό.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες «ώριμες» οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά το κενό στην ευμάρεια που μας χωρίζει με αυτές τις χώρες δεν θα μειωθεί για τον απλούστατο λόγο ότι αυτές έχουν κάνει άλματα στην ψηφιακή οικονομία.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024