Στην εξαγορά της 21st Century Fox του Ρούμπερτ Μέρντοχ προχώρησε η Disney έναντι 71 δισ. δολαρίων. Με την συμφωνία αυτή δημιουργείται ένα κινηματογραφικό «μεγαθήριο».

Βάσει της συμφωνίας, η Disney θα απορροφήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο Fox, τα δίκτυα FX, το National Geographic και τον τηλεοπτικό γίγαντα της Ινδίας Star India, δίνοντας έτσι μια τεράστια ώθηση στο περιεχόμενό της. Αποκτώντας τα στούντιο πίσω από το «The Simpsons» και «X-Men», η Disney έχει στόχο να ανταγωνιστεί με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Netflix

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην Disney να ξεκινήσει την υπηρεσία streaming Disney Plus, που αναμένεται αργότερα το τρέχον έτος, γεγονός που απειλεί τα μελλοντικά σχέδια του Netflix, αφού ακόμα και πριν από την εξαγορά ο κατάλογος των ταινιών της Disney ήταν αρκετά μακρύς.

Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης την Disney να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών της από την αρχή μέχρι το τέλος: από την δημιουργία των προγραμμάτων, την διανομή τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες και υπηρεσίες συνεχούς ροής κλπ.

Ο Robert Iger, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Walt Disney, χαιρέτισε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την κίνηση. «Αυτή είναι μια εξαιρετική και ιστορική στιγμή για εμάς – εφόσον αυτή η εξαγορά δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για την εταιρεία μας και τους μετόχους μας. Συνδυάζοντας το πλούσιο δημιουργικό περιεχόμενο της Disney και της 21rst Century Fox δημιουργείται μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία ψυχαγωγίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εποχή την ψυχαγωγία» δήλωσε.

Η κίνηση περιόρισε τον αριθμό των μεγάλων στούντιο παραγωγής του Χόλιγουντ σε 5, βάζοντας τέλος στην εποχή των «Big Six». Οι μεγάλοι παίκτες είναι πλέον οι Warner Bros, Universal, Sony Pictures, Paramount Pictures και Disney.