Νόμος Κατσέλη: Στον αέρα η πρώτη κατοικία – Τα βέτο των θεσμών
Σε εξέλιξη είναι τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας
Νέες ενστάσεις εγείρουν οι θεσμοί όσον αφορά στην προστασία της α΄ κατοικίας, με τη συμφωνία να φαντάζει μακρινή με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τη δόση των 970 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στο αρχικό της σχέδιο, καθώς οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι και ζητούν, μεταξύ άλλων:
- Το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.
- Τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Η τηλεδιάσκεψη
Σε εξέλιξη είναι τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών και από πλευράς κυβέρνησης μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περίπου το 70% των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία έχει υπόλοιπο οφειλής έως 100.000 ευρώ, ενώ το 85% των δανείων έχει υπόλοιπο οφειλής 150.000 ευρώ.
- «Οι Αμερικανοί σε λίγο θα νοσταλγούν τη βενζίνη στα 4 δολ. το γαλόνι» λέει το Ιράν
- Ο Πουλακίδας έκανε career high στο NBA: Σκόραρε 28 πόντους με 8 τρίποντα στο τελευταίο ματς της σεζόν! (vid)
- Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μετά τη λήξη της εκεχειρίας
- Οι γιοι του Μάικλ Τζάκσον, ο 24χρονος Μπίγκι και ο 29χρονος Πρινς, σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση
- Σύρος: Εκτός κινδύνου ο 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς
- Παναθηναϊκός: Ποια είναι τα σενάρια που στέλνουν τους Πράσινους στην εξάδα της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Πήγε να κλέψει φορτηγό και ο ιδιοκτήτης του επιτέθηκε με τσεκούρι
- ΕΕ: Ποιες χώρες σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές ακινήτων το 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442