Τις διαστάσεις που λάβει είχε η παράνομη δράση του κυκλώματος που χορηγούσε πλαστά διπλώματα οδήγησης, καταδεικνύουν διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Διάφορα άτομα από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, φαίνονται ότι απευθύνονταν στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, ζητώντας να μάθουν με ποιο τρόπο μπορούν να πάρουν το δίπλωμα, χωρίς εξετάσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι μάλιστα ορισμένοι εκ των διαλόγων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», που έχει σχηματιστεί σε βάρος των εννέα συλληφθέντων, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν την Τρίτη στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το αντίτιμο για δίπλωμα φορτηγού ξεκινούσε από 2.000 ευρώ, ενώ για δίπλωμα λεωφορείου έφτανε τα 2.500 ευρώ. Ίδια «ταρίφα» είχαν τα μέλη του του κυκλώματος και για την έκδοση διπλώματος για συρόμενο φορτηγό, ενώ για βανάκι εννέα θέσεων το ποσό έπεφτε στα 1.500 ευρώ.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται όμως να έκαναν και… αβάντα σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν τόσα χρήματα. Στην κατηγορία αυτή των «υποψηφίων οδηγών», οι κατηγορούμενοι προσέφεραν τη δυνατότητα να εμφανιστούν στην αίθουσα, αλλά να μην έχει σημασία τι θα γράψουν. Εκεί οι «ταρίφες» κυμαίνονταν από 550 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη κατηγορία του οχήματος.

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή αντιμετωπίζουν -κατά περίσταση- τα κακουργήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της ψευδούς βεβαίωσης και τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, εκ των οποίων επτά υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και δύο ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Σε κάποιον από αυτούς, καταγράφεται ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης να συνομιλεί με πελάτη που ζει και εργάζεται στην Γερμανία ως εξής:

 • Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δύο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό, να τα φέρω;
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Από την Ουγγαρία;
 • Πελάτης: Ναι, ρε, Ε.Ε.
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.
 • Πελάτης: Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Δεν έχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (…) πρέπει να έρθουν, να γραφτούν στην Ελλάδα, να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες.
 • Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι θέλει την άδεια όμως να υπάρχει
 • (…)
 • Πελάτης: Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν… Τι… Πώς τέλος πάντων ….
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θα μιλήσουμε, θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Τι ζήταγε ο διευθυντής για να τους καλύπτει

Μάλιστα, ήταν τέτοια η «μανία» των μελών του κυκλώματος να συνεχίσουν την δράση τους που σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία προκύπτει ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2018 εξήγησαν στον διευθυντή της Διεύθυνσης του Νότιου Τομέα (σσ και κατηγορούμενο στην υπόθεση πλέον) τι συμβαίνει με τις «στημένες αίθουσες» και στη συνέχεια συζήτησαν μεταξύ τους για το χρηματικό πόσο που έπρεπε να καταβάλλουν για να τους καλύψει και να τον εντάξουν στην ομάδα.

Το κάθε μέλος φέρεται να έδωσε 1.500 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 12.000 ευρώ. Ο διευθυντής εμφανίζεται σε συνομιλία να ζητά επιπλέον 300 ευρώ για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του και λίγες ημέρες μετά, άλλα τόσα για να εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Απαιτεί δε, αλλά 1.000 ευρώ από κάθε υπάλληλο που εμπλέκεται στις «στημένες αίθουσες».

Διάλογος 1

 • Υπάλληλος : Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα , αλλά άμα σε ρωτήσει έτσι πετά το να σου πω και καλεί άλλο , πρεπει αυριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας
 • Υπάλληλος : εντάξει
 • Υπάλληλος : γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά και για όλο αυτό αλλά να μην το δώσουμε , να του τα δώσουμε αυριο αλλά να τα δώσει ο Γ. και καλά ότι το κάνει αυτός αλλά ειναι περίεργο να του δώσουν τόσα λεφτά από μόνοι τους απ γιατί από μέσα έχει γίνει η μ@@@@@@ και είπαμε να μαζέψει ο καθένας 1,5 .
 • Υπάλληλος : ω ρε γαμ@@@.
 • Υπάλληλος : έλα την Παρασκευή το πρωί να έχεις 1,5 , το έχουμε πει και στον Κ. αλλά λέει είναι ταπί αλλά θα παει ο Τ. και θα του πει » φίλε δεν γίνεται να μην δώσεις αυτά» (…) 10/10 θα ακυρωθεί και αυτή να ξέρεις αλλά προέχει να επιστρέψεις και αυτά.
 • Υπάλληλος : ω ρε φίλε δεν υπάρχουν.
 • Υπάλληλος : Κατάλαβες, επομένως να εισαι προετοιμασμένος , γιατί λογικά οι δυο Γ. θα έρθουν να τα ζητήσουν … Εδώ θα σωθεί η οικογενεια ή θα σκέφτεσαι τώρα τα πέντε και τα επτά ;

Διάλογος 2

 • Υπάλληλος : για να κλείσει αυτό είναι πολλα που πρεπει να σκεφτούμε και πως να τα χειραγωγήσουμε . Είναι πάρα πολλά. Γιατί πλέον ο άλλος πάνω έχει δυο επι 25 επι 30 επι 40 πόσο είναι . Και αν πάμε μια κάτω, γιατί το σκεφτόμουνα γιατί, που έλεγες κατι άλλο και αυτά αν γίνει . Αν κατι γίνει και τσεκάρει κατι , τελειώσαμε. Θα πει πάρτε το καπελάκι σας και φύγετε μόνοι σας. Θα μας το πει. Δηλαδή είναι λίγο, γιατί το σκεφτόμουνα και δίπλα εντάξει υπάρχουν επιλογές του λέω αλλά πρέπει και είναι και ο άλλος ρε φίλε γιατί είναι δύσκολο. Μου λεει και αν πει όχι ; Του λέω άστο υπάρχουν επιλογές και μετά λέω θα κλείσουν όλα.
 • Υπάλληλος : Ναι
 • Υπάλληλος : όντως θα κλείσουν όλα του λέω και τώρα που το σκέφτομαι πιο ώριμα δεν γίνεται χωρίς αυτόν.

Διάλογος 3

 • Υπάλληλος : Δεν γίνεται αλλιώς γιατί δεν είναι . Δεν υπάρχει βρύση κάνουλα αφού εγώ φταίω και παίρνω , εσύ δεν φταις. Δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι, αυτό της το είπα . Το ξεκαθάρισα…
 • Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης : Πώς θα γίνει ; Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας ;

Οι εικονικές αίθουσες

Αποκαλυπτική ήταν η υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών η οποία ανακάλυψε σε δύο φακέλους κατόχων διπλωμάτων πως είχαν κάνει «φτερά» τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, τα οποία όταν τα αναζήτησε βρήκε πως τις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης των υποψηφίων δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές.

Η υπάλληλος ενημέρωσε το διευθυντή της για τις «εικονικές αίθουσες» και στη συνέχεια μίλησε σε συνάδελφο της, την οποία εμπιστευόταν, για τα στοιχεία που είχε στα χέρια της.

Σημειώνεται ότι στην επίμαχη συνομιλία τα πρόσωπα που καταγράφονται δεν είναι κατηγορούμενοι.

 • Υπάλληλος: Άκου να δεις, σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω, ξένα άτομα. Ναι, είναι εικονικές αίθουσες, ανέβηκα πάνω, του το είπα. Κοιτάξτε λέω, κύριε διευθυντά…
 • Υπάλληλος: Αυτό πώς το πήρες χαμπάρι;
 • Υπάλληλος: Είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή ήμουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει. Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα. Πήγα και είδα. Δεν θυμάμαι τώρα την ημερομηνία, αν υπήρχε τέτοια αίθουσα και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε …
 • Υπάλληλος: Και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;
 • Υπάλληλος: Η μια ήταν 21/12 /2017 στις 11 η ώρα στην τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη αίθουσα πουθενά. Εν τω μεταξύ έχουν εξαφανίσει και κάτι άλλο, να το ξέρεις, στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω. Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πω κάτι ; Δεν είμαι χαζή, εγώ χαζή το παίζω, γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω, ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά, σας είπα … Έψαξες λέει «βρήκες τα δικά μου που υπογράφω;» Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά . Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιος είναι οι επιτροπές και ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά , τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο