Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέρκυρα: Η λιτανεία του σκηνώματος της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας και το «χειμωνικό»

Κέρκυρα: Η λιτανεία του σκηνώματος της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας και το «χειμωνικό»

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το σκήνωμα της οποίας ήρθε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την άλωση της Πόλης το 1456, σχεδόν μαζί με το σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνος

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το σκήνωμα της οποίας ήρθε στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την άλωση της Πόλης το 1456, σχεδόν μαζί με το σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνος.

Η λιτανεία του σκηνώματος της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, που επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και αναστήλωσε τις Άγιες Εικόνες το 787 μ.Χ., φυλάσσεται στο μητροπολιτικό ναό Κέρκυρας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Σπηλαιώτισσα, τον Άγιο Βλάσιο και την Αγία Θεοδώρα.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 867. Μετά την ανακομιδή το λείψανό της βρέθηκε άθικτο, ευωδίαζε μύρο και επιτελούσε πολλά θαύματα, οπότε η Εκκλησία την ανακήρυξε αγία.

Η λιτανεία του ιερού σκηνώματός της, που καθιερώθηκε το 1985 από τον μητροπολίτη Τιμόθεο, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από τη Θεοδώρα, ξεκινά στις 11:30 το πρωί από το μητροπολιτικό ναό και ακολουθεί πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, στα μεγάλα καντούνια της παλαιάς πόλης και στην πλατεία Σπιανάδα, στο Λιστόν, με συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, κλήρου και αρχών και λαού που ακολουθεί.

Την ίδια ώρα σήμερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο μητροπολιτικό ναό μοιράζεται σε όλους τους πιστούς το «χειμωνικό», δηλαδή ένα κομμάτι καρπούζι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο. Το «χειμωνικό» μοιράζεται στη μνήμη του αγίου Βλασίου, αρχιεπισκόπου Σεβαστείας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου.

Το μικρό αυτό κομμάτι καρπουζιού μοιράζεται μέσα στο καταχείμωνο, σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου Βλασίου.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο άγιος Βλάσιος, που ήταν γιατρός, την παραμονή του μαρτυρίου του, και ενώ ο λοιμός «θέριζε» τον κόσμο, ζήτησε να του φέρουν καρπούζια. Αφού τα ευλόγησε, τα μοίρασαν στα παιδιά, που τελικά θεραπεύτηκαν από την αρρώστια.

Έτσι, στην Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του το «χειμωνικό» και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024