Με αίμα βάφτηκε το Κράιστσερτς, η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Μετά από επιθέσεις σε δύο τζαμιά, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 49 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε μια περιοχή με πολύ μικρή εγκληματικότητα οι κάτοικοι τις τελευταίες ώρες είναι πανικοβλημένοι προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει τέσσερα άτομα. Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2013 οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας.

Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει πληθυσμό 4.885.300 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Περίπου 70% είναι λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής. Ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών Νεοζηλανδών είναι σκωτσέζικης καταγωγής.

Οι Μαορί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα (14,7%, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εν μέρει Μαορί καταγωγή). Άλλες ομάδες είναι αυτοί με Ασιατική καταγωγή (6,6%) και Ειρηνικών Νήσων (6,5%).

Η Νέα Ζηλανδία είναι θετική απέναντι στη μετανάστευση και είναι δεσμευμένη να αυξάνει τον πληθυσμό της κατά περίπου 1% ανά χρόνο. Προς το παρόν μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ομάδα (30%) αλλά νέοι μετανάστες καταφτάνουν από πολλές χώρες, και ιδιαίτερα από την Ανατολική Ασία. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 82,2 χρόνια (80,5 χρόνια οι άνδρες και 84 οι γυναίκες).

To Κράιστσερτς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της χώρας, μετά από το Ώκλαντ.

Βρίσκεται ανατολικά της πεδιάδας του Καντέρμπουρι, κοντά στο νότιο άκρο του κόλπου Πήγασος, και οριοθετείται στα ανατολικά από την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού και τις εκβολές των ποταμών Άβον και Χίθκοτ.

Στα νότια και νότιο-ανατολικά του αστικού τμήματος της πόλης είναι περιορισμένη από τις ηφαιστειακές πλαγιές του Port Hills, χωρίζοντας την από την χερσόνησο Banks. Στα βόρεια οριοθετείται από τον ποταμό Γουαϊμακαρίρι.