Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποφυλάκιση Κουφοντίνα, Ξηρών και άλλων πολυϊσοβιτών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποφυλάκιση Κουφοντίνα, Ξηρών και άλλων πολυϊσοβιτών

Αποκάλυψη - φωτιά για το νέο Ποινικό Κώδικα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αποφυλάκιση φυλακισμένων με πολύ βαριές ποινές

Μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση με τις αλλαγές που προωθεί στη Δικαιοσύνη κάνει τις μολότοφ πλημμέλημα και οδηγεί σε μικρότερες ποινές τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή, φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες «γκρίζες ζώνες». Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις που εξυπηρετούν «δικούς της ανθρώπους» ή κλείνει το μάτι στον… ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Όπως αποκαλύπτεται, στο νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει και μια «πονηρή» διάταξη η οποία μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα των φυλακών σε πολυϊσοβίτες. Και ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα αδέρφια Ξηρού  οι οποίοι μπορούν να βγουν από τη φυλακή αν περάσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Τι έλεγε η απόφαση

Σύμφωνα με την δικηγόρο, Σοφία Νικολάου, η οποία επεξεργάστηκε τον υπό συζήτηση Ποινικό Κώδικα: «Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι απορρίφθηκε η έβδομη αίτηση Κουφοντίνα για άδεια. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τους δικαστές, ήταν το γεγονός πως στον Ποινικό Κώδικα δεν προβλέπεται η αποφυλάκιση εγκληματιών που έχουν στην πλάτη τους πολλές ισόβιες καθείρξεις. Αφού ο Νόμος, είπαν, απαγορεύει σε κάποιον τέτοιον εγκληματία να αποφυλακιστεί, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να του δίνονται και άδειες.

Η απόρριψη αυτή φαίνεται πως δυσαρέστησε τους φίλους του κ. Κουφοντίνα στην κυβέρνηση, οι οποίοι έσπευσαν να διορθώσουν την «αδικία», φέρνοντας στις προς διαβούλευση διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα μία μικρή… σειρούλα στο άρθρο 105Β, που λύνει τέτοιου είδους «προβλήματα», στα οποία «σκόνταψε» το Συμβούλιο των Δικαστών του Βόλου: «Σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, «ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί […] αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει (στη φυλακή) είκοσι πέντε έτη».

Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι σήμερα, ο Νόμος δεν έλεγε τίποτα απολύτως για τους λεγόμενους πολυϊσοβίτες. Τα προηγούμενα συμβούλια, που ασχολήθηκαν με τις αιτήσεις του Κουφοντίνα για άδεια, έκριναν αυτή τη «σιωπή» του Νομοθέτη προς όφελός του και του έδιναν τις άδειες. Οι Δικαστές, όμως, του Συμβουλίου του Βόλου, την έκριναν εις βάρος του: Αφού δεν το λέει ρητά ο Νόμος, δεν επιτρέπεται!

Πρόωρη αποφυλάκιση

Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρξουν ξανά τέτοιου είδους «προβλήματα» για τον φίλο της κυβέρνησης, ο νέος νόμος το ξεκαθαρίζει: μην ξαναπείτε τίποτα για «σιωπές» και άλλα παρόμοια. Τώρα ο νομοθέτης το βροντοφωνάζει: ακόμα και ο πολυϊσοβίτης, ακόμα και ο Κουφοντίνας, μπορεί και άδειες να παίρνει και να αποφυλακιστεί πρόωρα.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, για τους Ξηρούς και γιατί όχι και για τον Γιωτόπουλο.

Πλέον, αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, πέρα από τα υπόλοιπα «όμορφα πράγματα» που θα φέρει στη ζωή μας ο νέος Ποινικός Κώδικας, θα φέρει και μία νέα τρομακτική πραγματικότητα: άνθρωποι που έχουν δολοφονήσει όχι έναν, αλλά ακόμα και δεκάδες συνανθρώπων μας, άνθρωποι που δεν μετανόησαν στιγμή για τις τρομοκρατικές τους πράξεις, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, απολαμβάνοντας εκείνο το αγαθό που στέρησαν από τόσους άλλους.

Μην ξεχνάμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια για 11 δολοφονίες.

Είναι αλήθεια ότι είχαν υπάρξει στο παρελθόν αποφάσεις των Συμβουλίων που αποφυλάκιζαν εγκληματίες που είχαν διαπράξει διπλές και τριπλές δολοφονίες. Πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως μεταμέλειας. Στην περίπτωση Κουφοντίνα, ένα Συμβούλιο βρήκε το θάρρος και με εργαλείο την ερμηνεία της νομοθεσίας, επικύρωσε αυτό που η λαϊκή αίσθηση θεωρεί δεδομένο: οι τρομοκράτες ανήκουν στη φυλακή.

Εκτός πραγματικότητας

Αυτή η κυβέρνηση, όμως, αποκομμένη εδώ και καιρό από την πραγματικότητα αλλά και από την ίδια τη λαϊκή αίσθηση, δεν σταματά πουθενά. Η αλαζονεία της, ο κυνισμός της και η αναισθησία της μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο σημείο της αποφυλάκισης αμετανόητων τρομοκρατών.

Ενδεχομένως να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας. Και τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει πώς στήνει ρυθμίσεις φωτογραφικού χαρακτήρα προκειμένου να κάνει εξυπηρετήσεις σε τρομοκράτες που ούτε μια φορά δεν έδειξαν μεταμέλεια.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024