Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους οι Έλληνες σε ό,τι αφορά μισθό, ωράριο, προοπτικές

Δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους οι Έλληνες σε ό,τι αφορά μισθό, ωράριο, προοπτικές

Οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται στην πλειονότητά τους δυσαρεστημένοι σε ζητήματα ποιότητας στην εργασία τους όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Απογοητευτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν και για άλλα κρίσιμα θέματα όπως η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης γνώμης εντός της εργασίας.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται στην πλειονότητά τους δυσαρεστημένοι σε ότι αφορά μισθό, ωράριο, προοπτικές και άλλα ζητήματα ποιότητας στην εργασία τους, όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Απογοητευτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν και για άλλα κρίσιμα θέματα όπως η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης γνώμης εντός της εργασίας, η παροχή από την επιχείρηση συνεχούς επιμόρφωσης-κατάρτισης, καθώς και η ύπαρξη ειδικής μέριμνας στους χώρους εργασίας για τους ασθενέστερους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα εθνικής κλίμακας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία Alco, με θέμα «Η ποιότητα της εργασίας: Παρουσίαση δεικτών και δειγματοληπτικών ευρημάτων», που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 17 ετών σε ολόκληρη την επικράτεια από 1 έως 8 Μαρτίου 2019 και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που συνθέτουν την ποιότητα στην εργασία τους.

Απογοητευμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα η πλειονότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε σχέση με την παρούσα απασχόλησή τους και ιδιαίτερα ως προς τις ακόλουθες παραμέτρους:

α) ικανότητα εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων με βάση τις απολαβές τους,
β) προοπτική βελτίωσης των απολαβών τους,
γ) ένταση και χρόνος εργασίας τους,
δ) διατήρηση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου,
ε) κατανομή ανατιθέμενων αρμοδιοτήτων και
στ) αναντιστοιχία αντικειμένου εργασίας τους ως προς τις σπουδές και τα προσόντα τους.

Στην ίδια έρευνα αναδείχθηκαν επίσης τα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν την ποιότητα στο περιβάλλον εργασίας, όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης γνώμης εντός της εργασίας και διαβούλευσης με τη διοίκηση, η παροχή από την επιχείρηση συνεχούς επιμόρφωσης-κατάρτισης για βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η λειτουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας εντός της επιχείρησης καθώς και η ύπαρξη ειδικής μέριμνας στους χώρους εργασίας για τους ασθενέστερους εργαζόμενους.

Σταθερά ουραγός η Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο δείκτη «Εργασιακής Ανασφάλειας»

Η παρουσίαση ανέδειξε επίσης ευρήματα πρόσφατων διεθνών ερευνών αναφορικά με την ποιότητα της εργασίας και τους παράγοντες που την προσδιορίζουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στην τελευταία θέση, ανάμεσα σε 33 χώρες, στους δείκτες «Ένταση Εργασίας» και «Εργασιακή Ανασφάλεια».

Αντίστοιχα, στην έρευνα της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών αναπτύσσεται ένα πλαίσιο συνολικής προσέγγισης για την αξιολόγηση της ποιότητας της εργασίας στις πολλαπλές πτυχές της, που αποτελείται από 68 δείκτες που αφορούν την ποιότητα της απασχόλησης από την οπτική του μισθωτού εργαζόμενου (Ασφάλεια και δεοντολογία στην εργασία, Έσοδα και οφέλη από την εργασία, Ώρες εργασίας και εξισορρόπηση επαγγελματικού και προσωπικό χρόνου, Προστασία της Εργασίας και Κοινωνική Πρόνοια, Κοινωνικός διάλογος, Ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάρτιση, Εργασιακές σχέσεις και κίνητρα στην εργασία).

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ερευνών που το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα και οι οποίες συνολικά καταδεικνύουν την υποβάθμιση που έχει υποστεί η εργασία και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024