Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αεροπορική τραγωδία: Ξεκινούν οι έρευνες στα συντρίμμια [εικόνες]

Αεροπορική τραγωδία: Ξεκινούν οι έρευνες στα συντρίμμια [εικόνες]

Αεροσκάφος της Ethiopian Airlines συνετρίβη, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα. Νεκροί και 157 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση.

Θλίψη και θρήνος στη διεθνή κοινότητα μετά από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Ethiopian Airlines, με τραγικό απολογισμό 149 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα.  Η μοιραία πτήση ET302 πραγματοποιούσε το δρομολόγιο για Ναϊρόμπι και συνετρίβη στις 08:44 τοπική ώρα, μόλις 6 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα.

Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των επιβαινόντων ήταν 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, 8 Αμερικάνοι, 7 Βρετανοί , αλλά και Αιθίοπες, Κινέζοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ρώσοι, και άλλοι. Οι επιβάτες προέρχονταν από συνολικά 33 χώρες.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι περισσότεροι από 10 άνθρωποι που συνδέονται με τον ΟΗΕ έχασαν την ζωή τους στην συντριβή του Boeing. «Περιμένουμε ότι τουλάχιστον 10-12 θύματα συνδέονται με τον ΟΗΕ», δήλωσε η πηγή του Οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών, πιθανόν συγκαταλέγονται free lance διερμηνείς που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί 11-15 Μαρτίου στο Ναϊρόμπι.

Ο Σλοβάκος βουλευτής Anton Hrnko επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι η γυναίκα του και τα δύο παιδιά επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σημειώνεται ότι και ένα άλλο αεροσκάφος ιδίου τύπου, Boeing 737 Max-8, συνετρίβη πριν από 5 μήνες με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μάλιστα η σύμπτωση αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό για συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ακριβή σχόλια», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ειδικός αεροναυτικής του Teal Group, ο οποίος ερωτήθηκε για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο τραγωδίες.

Μόνο τα στοιχεία της πτήσης και οι συνομιλίες στο κόκπιτ που περιέχονται στα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος: τεχνικά προβλήματα, σφάλμα του πιλότου ή συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εthiopian Airlines, ο πιλότος είχε ζητήσει άδεια να επιστρέψει στην Αντίς Αμπέμπα, λόγω προβλημάτων στην πτήση.

«Δεν  μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των αερογραμμών, σημειώνοντας ότι τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σχετικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ο τύπος του αεροπλάνου

Τα 737 Max-8 είναι σχετικά καινούργια αεροσκάφη, καθώς πωλούνται από το 2017. Η Βοeing  εξέφρασε μάλιστα τη θλίψη της, ενώ ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να στείλει δική της ομάδα προκειμένου να παρέχει τεχνική βοήθεια στις έρευνες.

«Κάηκαν τα πάντα»

Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται το BBC δηλώνει ότι ξέσπασε φωτιά κατά την πρόσκρουση του Boeing στο έδαφος.

«Η έκρηξη και η φωτιά ήταν τόσο έντονες, που δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε. Κάηκαν τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Το πόδι μιας «αρκούδας» διασχίζει την Ευρώπη - Ανάλυση του Economist

Στο αμείλικτο ερώτημα «τι θα γίνει εάν χάσει η Ουκρανία» επιχειρεί να απαντήσει ο Economist

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024