Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ατλαντες» : Η μνημειώδης εγκατάσταση του Bosco Sodi στο Μεξικό

«Ατλαντες» : Η μνημειώδης εγκατάσταση του Bosco Sodi στο Μεξικό

Ο καλλιτέχνης Bosco Sodi δημιούργησε μια επιβλητική κατασκευή, που αποτελείται από 64 κύβους, ύψους δύο μέτρων και συνολικού βάρους 700 τόνων. Πρόκειται για μια εγκατάσταση στην ακτή Oaxacan του Μεξικό με αναφορές στο μύθο του Ατλαντα.

Ο Ατλας στην ελληνική μυθολογία και κατά τον Ησίοδο ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) καθώς ήταν ο πιο δυνατός και ο πιο ικανός. Μετά τη νίκη του, ο Δίας τον τιμώρησε, υποχρεώνοντάς τον να σηκώνει για πάντα τον Ουράνιο Θόλο, δηλαδή τον Ουρανό.

Η κεντρική ιδέα του μύθου του Ατλαντα αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του Μεξικανού καλλιτέχνη Bosco Sodi για την επιβλητική εγκατάσταση στην ακτή Oaxacan του Μεξικό, «Ατλαντες».

Πρόκειται για μια κατασκευή, που αποτελείται από 64 κύβους, ύψους δύο μέτρων και συνολικού βάρους 700 τόνων. Κάθε κύβος είναι κατασκευασμένος από 1.600 χειροποίητα «τούβλα» από πηλό, ξύλο, σπόρους και περίβλημα καρύδας. Για τη σύνθεση του έργου χρειάστηκαν δύο χρόνια.

Οι «Ατλαντες» δημιουργούν την εικόνα μιας σχεδόν πραγματικής πόλης που αποτελείται από κύβους. Και δίνουν την αίσθηση μιας μάζας που παραπέμπει στην απόλυτη σταθερότητα. Είναι η σταθερότητα που χρειάζεται για να «σηκώσουν» στις πλάτες τους οι 64 Ατλαντες τον ουρανό.

Τα σημεία επαφής μεταξύ γης και ουρανού στην εγκατάσταση που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα «ψιθυρίζουν» το μυστικό ότι ο ουρανός είναι πολύ βαρύς και το βάρος αυτό πρέπει να καταμεριστεί. Και πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα μπορεί να αντικαταστήσει τον ηρωισμό ενός θεού, αλλά όχι χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα και μοιάζει να μην μπορεί να την αγγίξει τίποτα, είναι αναμενόμενο ότι με την πάροδο του χρόνου θα υποστεί φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών και της παράκτιας τοποθέτησής της.

Έτσι, οι «Ατλαντες» θα εξελιχθούν. Το «σώμα» τους θα διαβρωθεί, θα αναπτυχθούν φυτά και θα φιλοξενήσουν ζωντανούς οργανισμούς.

Από καλλιτεχνικό έργο μιας συγκεκριμένης περιόδου αναμένεται να μετατραπεί σε ένα είδος τέχνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τελικά θα επιστρέψει στην φύση, ως σκόνη.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024