Την ώρα που οι εναπομείναντες κάτοικοι στο Μάτι προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να ξεχάσουν τον εφιάλτη που έζησαν, την ώρα που ακόμη θρηνούν τους 100 νεκρούς που άφησε πίσω της φονική πυρκαγιά στο Μάτι, την ώρα που ακόμη και σήμερα εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνουν με θράσος ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, είδαν τον εισαγγελέα που διενέργησε την έρευνα να μιλά για ποινικές ευθύνες 20 προσώπων σε βαθμό πλημμελήματος.

«Σεβαστείτε, τουλάχιστον για λίγες μέρες ακόμα. Δείξε τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που κλαίνε τους δικούς τους. Που περίμεναν το πόρισμα με αγωνία» δήλωσε οργισμένη κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΑΝΤ1 . Η ίδια περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε το απόγευμα της «μαύρης Δευτέρας», σημειώνοντας ότι τα περισσότερα θύματα, ήταν έξω από τα σπίτια τους.

«Οι άνθρωποι δεν κάηκαν γιατί δεν έβρισκαν τη θάλασσα. Κάηκαν από την εκκωφαντική σιωπή και απουσία του κράτους εκείνη την ημέρα. Οι περισσότερες οικογένειες κάηκαν έξω από τα σπίτια τους, 50 μέτρα από τη Μαραθώνος» σημείωσε.

Συνεχίζοντας τη συγκλονιστική της περιγραφή για τις δραματικές στιγμές που έζησε τόνισε. «Εγώ έκλεισα το δρόμο και σταμάτησαν να έρχονται τα αυτοκίνητα από τη Μάκρη για να μπουν στο Μάτι. Εγώ έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα. Δεν πήρα τα παιδιά μου να φύγω! Αδειάζαμε πολυκατοικίες. Παίρναμε τους νεκρούς με τα χέρια και τους πηγαίναμε στα ασθενοφόρα», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ποινικές που αποδίδονται δεν αρκούν. «Θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί οι υπεύθυνοι. Ζούμε στον δρόμο με 100 νεκρούς. Δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σπίτι. Θα έπρεπε σήμερα να έχουν παραιτηθεί» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην κάμερα του ΣΚΑΪ καλώντας τους υπευθύνους να έρθουν εδώ για να δουν πως ζούμε. «Έξι η ώρα καιγόταν το Μάτι. Που ήταν οι υπεύθυνοι. Το σπίτι μου και το αμάξι μου καταστράφηκε».

Συγκλονίζουν οι κάτοικοι

«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι 100 άνθρωποι στο Μάτι δεν πέθαναν ανασταλτικά. Μου φαίνεται άδικο. Πέρασα 66 ημέρες στο νοσοκομείο, έχω κάνει δυο επεμβάσεις και πρέπει να κάνω άλλες δύο ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περπατήσω», αναφέρει η Κάλι Χατζησταματίου, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην εφημερίδα τα«Τα Νέα».

«Αισθάνομαι θυμό. Τόσο για την κατηγορία του πλημμελήματος όσο και τον ανασταλτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ποινή.  Δεν μας ενημέρωσε κανείς για την επικινδυνότητα της κατάστασης ακόμη και όταν οι φλόγες έφτασαν στη Μαραθώνος. Δεν ήρθε ούτε ένα Πυροσβεστικό. Αναγκαστήκαμε εγώ, τα πεθερικά μου και ένα 6χρονο παιδί να τρέχουμε πανικόβλητοι με αποτέλεσμα η φωτιά να μας κατακάψει» τόνισε.

Η Γιωτά Βλαχέα που μίλησε επίσης στα «Νέα» τονίζει.  «Πάνω που καταλιαγιάζει ο φόβος μας και η οργή, ακούμε για τις συγκεκριμένες διώξεις και σβήνει η ελπίδα για δικαίωση. Ξέρουμε ότι οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Δεν θα κάνουμε σε κανένα τη χάρη να σιγήσει η φωνή μας και να ξεχαστούμε. Ακούσαμε χίλια δύο απίστευτα πράγματα ακόμα και μετά την πυρκαγιά. Θα παλέψουμε για τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων.»

 

Σε σύνδεση του ΑΝΤ1 με το Μάτι κάτοικος του Ματιού η οποία άκουσε οργισμένη με τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος Δ. Χατζηνικόλας περί άναρχης δόμησης: «Ο κος Χατζηνικόλας είναι στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να δείχνουν στεναχωρημένοι, αλλά η χαρά δεν τους αφήνει.

Ζητώ συγγνώμη που συμμετείχα σε μία συζήτηση που κατέληξε στο σχόλιο του κ. Χατζηνικόλα. Είναι γελοίο να ακούγονται τέτοια σχόλια. Δεν μπορώ να ακούω την κάθε μαλ… του κάθε δημοσιογράφου! Να μη σας πω που να την βάλει την απάντησή του ο κος Χατζηνικόλας! Άντε γαμ…»!

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας