Στη σταθερή της θέση που απαιτεί συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμμένει η Τουρκία και αυτό δηλώνουν οι αξιωματούχοι της χώρας σε κάθε ευκαιρία, προβάλλοντας φυσικά ως πρόσχημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τοποθετούμενος μετά την δημοσιοποίηση της ανακάλυψης του κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκο» στο «τεμάχιο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας όσον αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Όπως είπε καμία απόφαση ή συμφωνία που αφορά την περιοχή και στην οποία δεν είναι συμμέτοχη η Τουρκία δεν μπορεί να έχει διάρκεια και να χαρακτηρίζεται έγκυρη. Είπε για ακόμα μία φορά αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή, όπως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Υποστήριξε δε ότι η Άγκυρα παραμένει στο πλευρό του ψευδοκράτους, της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» σημειώνοντας ότι είναι κάτοχος και έχει δικαίωμα στο φυσικό πλούτο του νησιού, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτή την πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στις νέες πηγές ενέργειας που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της περιοχής,  σημειώνοντας: «Βλέπουμε ότι οι παγκόσμιοι και περιφερειακοί παράγονες αυξάνουν όλο και περισσότερο την παρουσία τους στην περιοχή. Τους παρακολουθούμε συνεχώς. Στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε όλο το περιβάλλον μας είμαστε υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας.  Τονίζουμε ότι όλοι πρέπει να είναι ευαίσθητοι, απέναντι  σε προκλητικές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και οι συγκρούσεις». Διεμήνυσε δε ότι η χώρα του εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Γράψτε το σχόλιό σας